Si no hi ha res de nou, hauré encadenat tres gales de lliuraments de premis seguits. Dijous nit el lliurament dels premis Primera Plana de Diari de Balears, divendres nit la Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural i que enguany se celebrà a la gèlida Seu d'Urgell i avui vespre, la Nit de la Cultura a l'auditori Sa Màniga de Cala Millor, organitzada per l'Obra Cultural Balear.
Aquesta mena de premis i els actes de lliurament són un magnífic exercici d'autoestima col·lectiva, ja que signifiquen, d'una banda dirigir el focus informatiu cap al bo i millor (ja siguin persones o col·lectius) de la nostra terra.
Pel que fa als premis atorgats per Diari de Balears només cal dir que els guardonats em semblen molt ben triats. Ja hem parlat altres vegades del conjunt de pop rock Antònia Font, que per damunt d'altres consideracions són uns creadors de cultura de primer ordre i també hem parlat aquí de l'associació PuntCat i de la fita històrica que significarà per a la cultura catalana la posada en marxa d'aquest domini a Internet.
Pel que fa als premis de la Nit de Santa Llúcia, que són gairebé tots de caire literari, només dir que són un punt de referència per als creadors de literatura catalana i que l'acte de lliurament serví per demostrar que la renovació a l'entitat organitzadora està totalment consolidada.
Finalment, la Nit de la Cultura que se celebra aquesta nit i que, enguany a les Illes Balears es podrà veure per TV3 i pel Canal 33 al mateix temps, serà, com cada any una cita important per a tot el món de la cultura catalana en general i de la cultura produïda a les Illes Balears en particular.
La Nit de la Cultura és el gran aparador de la vitalitat cultural que vivim a les Balears i és una bona ocasió per a promoure la unitat de la llengua catalana i cohesió social mitjançant l'idioma. A més a més, enguany, servirà per a retre homenatge a Guillem d'Efak (1929-1995) en el desè any del seu traspàs.
En el marc de la Nit de la Cultura es lliuren els Premis 31 de Desembre, que reconeixen actuacions que afavoreixen l'ús normal del català en tots els àmbits de la vida social i pública, que promouen la cultura i que també desvetlen i desenvolupen la consciència nacional pròpia de les Illes Balears.
Els premis de l'edició d'enguany han distingit persones i col·lectius que han fet molt per la nostra cultura. Així, el premi Francesc de Borja Moll ha estat atorgat a Postres Tudurí per la capacitat d'industrialització de les postres típiques de les Illes i l'ús constant de la llengua catalana en l'etiquetatge dels productes. El premi Josep Maria Llompart ha estat concedit als Missioners dels Sagrats Cors pel seu compromís constant amb el patrimoni i amb la cultura pròpies del país i, en especial, la defensa del Monestir de Sant Bernat de la Real i el seu entorn. El premi Emili Darder ha estat per Joan Sans Mercadal per l'empenta, la tasca de divulgació i les obres publicades sobre el món dels jocs i les joguines populars en l'àmbit educatiu. El premi Bartomeu Oliver ha estat per la Fira de Teatre de Manacor, per la seva trajectòria i cura a l'hora de dissenyar una mostra teatral plural que enguany compleix els primers deu anys. El premi Miquel dels Sants Oliver ha estat pel llibre Esclaus i Catalans d'Antoni Mas Fornés per l'aportació a la reflexió sobre la identitat dels illencs. El Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel a un jove menor de 31 anys; ha estat per a Mateu Matas Ordinas, «Xurí», pel mèrit d'haver fet tornar jove el món de la glosa i, alhora, la feina de divulgació de la nostra cultura oral tradicional. El premi Gabriel Alomar ha estat per Joan Francesc Mira per la seva trajectòria vital, intel·lectual, cívica i política, que l'ha duit a ser un referent indiscutible de la defensa de la identitat del País Valencià i de les terres de llengua catalana en conjunt.
Finalment, Coloma Julià Adrover ha merescut el reconeixement al voluntariat lingüístic. El jurat li ha reconegut una capacitat de feina sempre incansable com a activista cultural, el lideratge de la revista Llucmajor, de pinte en ample i l'impuls de la delegació de Llucmajor de l'Obra Cultural Balear.