algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.91°

No diguis blat fins que el maig no hagi passat

Quan arriba el temps de segar, el mes de maig es converteix en el rei de la primavera. El dia s'ha allargat a les totes i les temperatures continuen en ascens. L'any agrícola enguany presenta un nivell de pluja normalet amb molts alts i baixos. L'aigua escasseja, certament. La conclusió és que ha plogut poc durant la present primavera, amb precipitacions minses i mal repartides. Es confirma, per tant, la tendència dels últims anys, on el mes de maig s'ha caracteritzat per la seva sequedat. Les setmanes que vénen seran molt importants per a les futures collites. Esperem que, en cas de ploure, no ho faci amb les temibles calabruixades d'aquesta època, quan el risc augmenta potencialment. Més d'una vegada s'ha vist com la pedregada ha arribat a tallar les espigues. La collita d'enguany no serà nefasta, però vaja, la sequera també la comencen a patir les terres illenques. Per això els pagesos sempre han de viure pendents del que baixa del cel.

K K K
VI DE MAIG, POC I DOLENT. Com que resta només una setmana sencera per acabar el mes, creim que seria apropiat binar els planters de fruiters, desbrossant i aclarint l'excessiva vegetació. S'empelten noguers i es pot fer planter descobert d'herba-sana. A la vinya, és necessari ensofrar i sulfatar el pàmpol. Pel que fa als vins s'evitaran temperatures elevades en els cellers, airejant-los, per fugir de les perilloses fermentacions secundàries. A les bótes que s'hi hagi de posar el vi convendrà cremar-hi metxes de sofre. No sempre és cert allò de «maig calent, vi excel·lent». Amb la present lluna vella -el Ple és aquest dilluns a les 22 hores i 18 minuts del vespre- segau alfals i altres lleguminoses per a consumir en verd, que el bestiar ho agrairà. També serà convenient desinfectar els estables, païsses, sestadors, solls, colomers i corrals. S'han de vacunar els xotets i els porcells.

K K K
SI PLOU PER SANT URBÀ NO MENJAREM GAIRE PA. Han florit tota classe d'arbusts per camps i jardins. Els arbres verdegen arreu. Maig és un mes hortolà, amb molta activitat. En jardineria, convé suprimir els xucladors dels rosers i sembrar veròniques, petúnies, semprevives perennes, margarides, clavellines, clavells i anemones. Dimecres, dia 25, estarà de guàrdia ni més ni manco que sant Urbà, «que tant ajuda en es vinater com en es vilatà». El refrany pronostica que «sant Urbà passat, pagès tranquil·litzat». A més de patró dels vinaters, sant Urbà protegeix els ramats que pasturen i els estudiants que fan els deures a casa seva. Temps enrere a Menorca aquest dia acabava la primera lloga dels treballadors del camp.

K K K
SANT FELIP BANYAT, NI BUIT NI CARREGAT. Dijous que ve podrem recordar sant Felip Neri, patró dels humoristes, invocat contra el reuma i protector dels infants. Sembla que va fer amistat amb uns quants papes i ja se sap que quan plou per sant Felip, l'home pobre no necessita el ric. Si amb tot això encara teniu problemes d'aigua, podríeu recordar dissabte que ve sant Juli, patró dels que fan pous. També tocaria ser sant Bernat de Menton, que construí refugis en alguns cims i el tenen per patró els muntanyers i alpinistes, que no deuen sebre si l'han de celebrar el 28 de maig o el 15 de juny. I la darrera reflexió: tenim dret a una primavera civilitzada, amb tot allò que convé. De moment, s'ajusta a la perfecció al seu guió original: inestabilitat i poca calor. Correcte.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.