cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

25è aniversari de les primeres eleccions municipals en democràcia

Han passat 25 anys des d'aquell 3 d'abril de 1979, des de la celebració dels primers comicis per constituir els Ajuntaments democràtics, un fet prou important perquè hi dediquem una mica d'atenció i perquè ens serveixi de reflexió.

Una reflexió basada en el pas del temps, en el record d'aquells anys dels inicis de la democràcia, d'uns dies d'il·lusió i d'esperança, d'uns dies d'aprenentatge que, afortunadament, al llarg dels anys hem superat. Han estat necessàries grans dosis de valor, tenacitat, prudència, responsabilitat i capacitat de diàleg per part de la immensa majoria dels espanyols, per aconseguir unes pautes de convivència acceptades i respectades per tots i cada un de nosaltres.

Va començar una etapa de canvi, canvis presidits per la normalitat, la normalitat constitucional que ha aconseguit un país més solidari, més just i més lliure. Les eleccions se celebraren com un triomf de la societat mentre les institucions constitucionals començaven a rodar. Varen ser temps d'entusiasme.

No hi ha cap dubte en aquest punt del camí que ens estam referint als vint-i-cinc anys més creatius i més fecunds de la nostra història. De la nostra història social, econòmica i política. Aquells durant els quals han convergit més circumstàncies tendents a fer progressar el nostre país des de totes les perspectives possibles. Una etapa en què com mai abans, des de la llibertat, ha confluït la voluntat de la major part dels espanyols.

Llavors, uns homes i dones valentes disposats a defensar les seves idees i els programes dels seus partits polítics ens marcaren les pautes a seguir. Ara és el moment de fer-ne memòria i, com a batlessa de Palma i ciutadana, vull retre homenatge no tan sols als candidats que aconseguiren ser membres electes de l'Ajuntament de Palma el 1979, sinó també a tots els qui es presentaren a aquelles primeres eleccions integrant les llistes de formacions que en l'actualitat continuen vigents i d'altres que han passat a la història.

Varen ser 259 candidats de 9 partits polítics dels quals 210 eren homes i 49 dones, que per primera vegada posaren els seus noms a les paperetes esperant el suport dels ciutadans. Unes xifres molt diferents de les actuals, en què destaca la gran participació de la dona en el món de la política, com en el meu cas que tenc l'orgull de ser la primera dona batlessa d'aquesta ciutat.

Dels 198.719 electors de Palma, 107.714 depositaren el seu vot a les urnes i el País va conquerir pacíficament la democràcia.

Em sent hereva d'aquells homes i dones, que per primera vegada a través de les urnes volien aconseguir allò millor per a Palma i que dedicaren tot el seu esforç a emprendre aquesta àrdua tasca. Els anys han passat i les aspiracions continuen sent les mateixes, però amb nous reptes propis d'una societat moderna que avança a velocitat de vertigen.

Algunes de les persones que es presentaren en aquestes primeres eleccions municipals encara continuen en el món de la política -evidentment ja són pocs-, altres l'han abandonada i es dediquen ara a les seves professions i alguns, lamentablement, ja no són amb nosaltres. Avui és un dia per recordar-los i per retre'ls un tribut de gratitud a tots i també per elogiar el seu tarannà democràtic i la seva voluntat de servei a la nostra ciutat, amb el reconeixement de la seva contribució perquè el municipalisme sigui el vertader motor polític de l'estructura actual. Des de fa 25 anys hem après, a través de la pràctica, que el diàleg i l'acord són les úniques maneres d'avançar amb bon rumb. Com a batlessa de la ciutat de Palma vull, en un dia com aquest, deixar constància que sempre els recordarem amb agraïment i orgull.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.