lluvia moderada
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

Defensa de la terra i societat civil

La voluntat de sumar esforços en una plataforma unitària, manifestada pels integrants de catorze organitzacions oposades al Pla territorial, presenta un aspecte realment positiu, i és el fet que, una vegada més, la defensa del territori és la gran causa que permet albirar l'existència de societat civil a Mallorca.

Deixant de banda les grans mobilitzacions en contra de la guerra contra l'Iraq, a Mallorca la societat civil ha aparegut, sobretot, com a conseqüència del temor, justificadíssim, a la irrefrenable voracitat especulativa que, amb la complicitat de la dreta autonòmica, amenaça destruir els vestigis verges d'una naturalesa maltractada.

En aquest context s'ha d'entendre el naixement i el llarg historial del GOB, a qui seria innoble negar, al marge de grans encerts i de possibles errors, el mèrit d'haver creat consciència ecologista i conservacionista, en una illa on aquesta tasca és especialment difícil i fins i tot arriscada, com ho testimonien alguns episodis de violència entorn d'iniciatives com, en la legislatura passada, la problemàtica creació de parcs naturals.

El GOB és una de les entitats que millor permeten visualitzar el que, més enllà dels tòpics, podem entendre per societat civil. La relació estreta entre aquesta societat civil i la defensa de la terra es torna a posar de manifest amb l'acord assolit entre les catorze organitzacions crítiques amb el Pla territorial sobre la seva disponibilitat a dur la seva tasca endavant i de manera coordinada. És bo que la societat vigili de prop i controli estretament els seus governants, i que ho faci més enllà del vot emès per cada un dels ciutadans. No obstant això, un vot responsable, producte de la informació, l'anàlisi i la reflexió, sense dubte evitaria algunes situacions de tensió com la que ara viu l'illa, dividida amb motiu del Pla de carreteres.

En qualsevol cas, tota la força moral que assisteix els defensors de la terra no s'hauria de malbaratar amb accions impròpies d'una convivència civilitzada. L'oposició a unes o altres accions de govern s'ha de manifestar als llocs adequats, des del carrer fins a les institucions, passant pels mitjans de comunicació i qualsevol altre forma respectuosa de fer sentir la pròpia veu. Envair altres vies a la llarga pot acabar restant suport a una causa que, com més adequadament sigui defensada, més adhesió popular assolirà.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.