algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

La democràcia que no entén UM

A UM hi ha hagut molt de nervis perquè el PSM ha sol·licitat la celebració d'un Ple Extraordinari a l'Ajuntament de Costitx. Maria Antònia Munar, presidenta d'UM, del Consell de Mallorca i batlessa de Costix, ha arribat a dir que l'actitud del PSM "fomentava el transfuguisme". També Maties Baron, militant d'UM, publicava en aquest diari l'article "La democràcia segons el PSM" que passarà a la història per la desmesurada quantitat de despropòsits per pensament quadriculat. Així que intentaré explicar els fets de la manera més senzilla i pedagògica que pugui, amb la confiança que, fins i tot el senyor Maties Baron, ho podrà entendre.

El grup municipal del PSM, davant la criminalització que s'havia fet de les costitxeres i costitxers que, pacíficament i amb tot el dret del món, volgueren expressar el seu rebuig a l'autovia, va sol·licitar dia 30 d'octubre, d'acord amb la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local, la celebració d'un Ple Extraordinari per tal que l'Ajuntament de Costitx instàs a Delegació de Govern a retirar les multes imposades a aquestes persones i també per tractar altres temes que entenem que no poden esperar la celebració d'un plenari ordinari d'aquí a tres mesos, com poden ser la incorporació de la biblioteca de Costitx a la xarxa de biblioteques del Consell de Mallorca o la possibilitat de comprar un edifici per dedicar-lo a usos polivalents com poden ser oficines, sala d'actes, casal per a joves, etc... Fixi's bé, senyor Barons, la sol·licitud del PSM és de dia 30 d'octubre! Retengui aquesta data.

D'acord amb la llei, la senyora Munar havia de convocar el plenari dins els 15 dies hàbils posteriors a la sol·licitud. Per què no ho va fer? Per què vol evitar el diàleg democràtic? És aquesta la democràcia que ens vol imposar, senyor Baron?

Davant aquest fet, i novament segons la Llei de Bases, la secretària de l'Ajuntament de Costitx notificà a tots (insistesc, a tots!) els regidors de Costitx que el Ple extraordinari quedava automàticament convocat pel 29 de novembre de 2003. Posteriorment es lamenta la senyora Munar i, conseqüentment, també el senyor Baron, que el Ple coincideix amb una concentració contra l'Autovia. Recorda senyor Baron quin dia va sol·licitar el PSM la celebració del ple? Dia 30 d'octubre! La senyora Munar el podria haver convocat el dia que hagués volgut dins els 15 dies següents i no ho va voler fer. Per què? Permeti'm que li torni demanar: És aquesta la seva democràcia senyor Baron?

Repeteixen fins a l'esgotament, tant la senyora Munar com el senyor Baron, que el PSM no té regidors suficients per assolir el quòrum necessari per celebrar el plenari. Ho sabem! Quedi'n tranquils, companys d'UM, sabem que dos regidors no són quòrum suficient. Gràcies per les seves puntualitzacions, però sabem comptar i fer números! Però, a veure si això també s'entén: nosaltres volem que la senyora Munar i els regidors d'UM venguin al plenari. Per quina raó no haurien de venir? Fou aquesta la responsabilitat que els costitxers els atorgaren i nosaltres estam convençuts que no voldran decebre els qui dipositaren en ells la seva confiança. Si apel·lam a la responsabilitat i al sentit comú els comptes surten tot d'una: 5 regidors d'UM i 2 del PSM són 7, quòrum suficient. Més encara, si tenguéssim quòrum suficient, que ja he dit que no és el cas, però si fos així, ja li dic jo senyor Baron, continuaríem insistint en la presència de tots els regidors d'UM. Per responsabilitat. Per convenciment democràtic. Crec que el plantejament del PSM és senzill i fàcil d'entendre: és amb els regidors d'UM que volem debatre les nostres propostes. Són les seves explicacions les que volem escoltar. És aquest diàleg entre govern i oposició el que nosaltres hem sol·licitat. Què no ho entén, senyor Baron? Aquest és el nostre concepte de democràcia. Potser vostè en té un altre? No s'enganyi, senyor Baron, nosaltres no pretenem governar des de l'oposició. La nostra pretensió és molt més ambiciosa i més noble: volem que els regidors d'UM venguin al plenari, volem escoltar les seves opinions, volem que els ciutadans de Costitx i els membre de la Plataforma Autovia No també venguin i puguin explicar els seus arguments i volem escoltar-los i volem que també els regidors d'UM els escoltin i també volem donar el nostre parer i que costitxers i regidors d'UM ens escoltin i ens donin tots els contraarguments que considerin oportuns. I després de tot això volem consensuar posicionaments i volem que, havent escoltat totes les opinions, es prenguin les decisions més adequades per a l'interès dels ciutadans.

En definitiva, senyor Baron, això és el que nosaltres entenen per democràcia. Però si vostè té una altra definició, molt gustosament, ens agradarà escoltar-la.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.