El fet que les multinacionals de l'enginyeria genètica puguin
patentar els invents i cobrar una fortuna per a la seva explotació
fa pensar que ens hauríem d'inventar un sistema per treure un
benefici dels invents genètics de la natura, o almenys per
protegir-los, i si potser per a les dues coses.
Per una part perquè, així com van les coses, la protecció dels
cultius amb gens no manipulats només es durà a terme si hi ha algun
benefici a treure. És el mateix que els espais naturals: si es
percep que es guanya econòmicament amb els espais protegits,
llavors es protegeixen. Si no se'ls assigna cap valor en el sistema
econòmic, desapareixen. Si els cultius nostres, des de l'ametlla i
la tomàtiga de ramellet fins al raïm, com també les varietats
locals d'altres països, queden exclosos del sistema comercial que
promourà les varietats que siguin propietat, és probable que
caiguin es desús. Per altra part, l'arribada de varietats que són
productes de l'enginyeria genètica crearà com a reacció un mercat
per a productes naturals. Els consumidors apreciaran, i pagaran més
cares, les varietats naturals de llegums i derivats vegetals i
animals. Aquest mercat només ho podrem explotar si sabem canalitzar
l'explotació de les varietats locals. Hi haurà un mercat ric per a
qualsevol cultiu i els seus derivats, des de la llavor fins al
producte acabat, si es pot certificar que els seus gens són
naturals i no modificats per algun laboratori. El problema que s'ha
de superar, a més del cost en recerca, és més bé legal i
administratiu: qui ha de ser el propietari, i promotor, de les
varietats naturals de cultius? Han de ser propietat d'una
comunitat? De l'administració? O hem de treballar en la creació
d'un nou model de propietat, que lligui la riquesa genètica al lloc
geogàfic que el sustenta?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.