algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Àngel Francesc Gené Ramis

Sa Gerreria és Na Ventafocs

S'estan acomplint els designis de Cort, en aquests moments s'està devastant un grup de set illetes de cases a Sa Gerreria. I això per què?, idò per construir un macro pàrquing amb capacitat per a més de mil cotxes. Damunt està prevista l'edificació de blocs d'habitatges i una trama de carrers diferent de la primitiva: més amples, més rectes, més «moderns». Uns carrers que aniran per damunt del macro pàrquing i que res no tendran a veure amb els anteriors, uns carrers i blocs d'edificacions que res no tendran a veure amb les tipologies i els usos del Centre Històric de Palma. D'acord, aquesta part de Sa Gerreria estava molt degradada i s'havia de rehabilitar, estam parlant de l'antic barri xinès. Bé, s'havia de rehabilitar, però rehabilitar no és precisament arrasar i canviar absolutament traçats de carrers, tipologies i usos. Un tipus d'actuació com aquesta ens recorda més aviat les devastacions fetes durant el franquisme al Centre Històric, actuacions tan agressives com les de Bonaire-Jaume III, Velázquez, o «Los Geranios».

Set illetes de cases i tretze carrers o trams de carrers d'origen medieval estan a punt de desaparèixer per sempre a Sa Gerreria i gairebé ningú no en parla. Què diuen les institucions, associacions, entitats, partits polítics, els mateixos ciutadans? En general poca cosa, molt poca cosa. Precisament gràcies a una forta oposició ciutadana es va salvar el Puig de Sant Pere. Es va rehabilitar i "en general" s'han mantengut els traçats dels carrers, els usos i les tipologies. Amb aquest precedent també es feren actuacions de rehabilitació acceptables a Sa Calatrava. En canvi Sa Gerreria no s'ha salvat. Per què s'està perdent aquesta trama medieval? Per què el carrer de Can Salat "lleugerament corbat, estret i lluminós, amb tot l'encant d'una madina musulmana" ha de desaparèixer totalment embotit entre noves illetes de cases? Per què no s'ha respectat la Llei de Protecció del Patrimoni Històric Espanyol? Per què no s'ha respectat el Pla de Protecció de Sa Gerreria? És difícil contestar a tot això, els temps no són els mateixos, l'oposició a la destrucció del Puig de Sant Pere era en certa manera l'oposició al franquisme. Sí, és molt possible, però el patrimoni arquitectònic és tan valuós avui com fa trenta anys.

I ara ja, arribats a aquest punt, arriba el moment d'abandonar el tema. Ara ja, només em resta acabar de justificar l'encapçalament de l'escrit i formular un desig. Tant de bo aquesta part tan estimada de Sa Gerreria avui maltractada i humiliada com Na Ventafocs se salvàs de la destrucció. Tant de bo no hi hagi més devastacions absurdes al Centre Històric de Palma.

Àngel Francesc Gené Ramis, arqueòleg i professor de Belles Arts a la UIB

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.