algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

ETA se n'aprofita

Era d'esperar. Enmig de la polèmica per la il·legalització de Batasuna, els terroristes d'ETA dugueren ahir la por i el desgavell a Torrevella i a Santa Pola. Aquestes accions, que afortunadament no causaren víctimes però sí una gran tensió a zones turístiques en ple estiu, impliquen una escalada de la tensió que res de bo anuncia amb vista a l'inevitable debat en el Parlament de Madrid sobre el procés per deixar fora de la llei la gent d'Otegi.

Aznar i el seu Govern no han d'oblidar que el primer problema que tenen davant és el del terrorisme. I tenir ETA contra les cordes és la passa més important per aconseguir que Batasuna deixi de justificar la violència, el terror i la sang. Si visquessin una autèntica derrota d'ETA, és segur que canviarien la seva retòrica altiva i amenaçadora i es tornarien més moderats. Però ficar ETA i Batasuna dins el mateix sac i intentar tallar d'arrel tot el nacionalisme radical basc d'un sol cop és una perillosa manca de subtilesa política.

Què passarà si durant el procés d'il·legalització es multipliquen els atemptats? És cert que els demòcrates no han de cedir mai davant el xantatge del terror i que l'han de combatre amb totes les armes jurídiques que tenguin al seu abast. Però també han de ser prou hàbils per no donar excuses als entorns violents. Il·legalitzar Batasuna és donar-li massa importància, és atorgar-li una rellevància mitjançant el menyspreu.

L'estratègia antiterrorista que desenvolupa el Govern Aznar no és bona. Els seus èxits han de ser policíacs i en defensa de l'Estat de dret, pero mai cercant confrontacions polítiques que, al capdavall, agafen la imatge de la confrontació entre ideologies en la qual uns volen acabar amb les idees dels altres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.