nubes dispersas
  • Màx: 18.87°
  • Mín: 13.93°
18°

Clar, el cable!

Ja fa més d'un any i mig que la plataforma contra la ubicació de l'arribada del gasoducte per la zona d'interès arqueològic del Carnatge i a favor del tan promès desmantellament de la Central Tèrmica Sant Joan de Déu, que ja fa devers 25 o 26 anys, aquí mateix a la sala d'actes del local parroquial, en Paulí Buchens, al cel sia, ja ens digué que en cosa de mig any la central estaria desmantellada per complet. Després, i amb una cadència gairebé de campanya electoral, tots els polítics han vengut a aquestes contrades a cantar"nos idèntiques cançons. Fins i tot l'actual ministre Matas també ho va fer, exactament en els mateixos termes, fa dos anys llargs. En campanya electoral, clar, ja ho he dit.

Avui matí, a l'hora del pa amb oli al Voramar, devers les deu, he llegit a les pàgines del nostre germà gran Ultima Hora, un article signat per M. Juncosa que, recollint les declaracions del Col·legi d'Enginyers de Balears, diu que aquells descarten el gasoducte com a solució per a garantir el subministrament elèctric. I que el pla energètic del Govern, presenta errors de «bulto». Cosa que nosaltres, la Plataforma, ja sabíem malgrat que el senyor Príam de Villalonga s'encaboti en les excel·lències del Carnatge com a lloc a barrinar.

Observ que analitzen i valoren les tres alternatives externes i la seva pròpia la de COEIB. O sigui, la primera, la que està damunt full, la del gasoducte València, Eivissa, per acabar irremeiablement al terreny protegit del Carnatge. Cost: 236'5 milions d'euros. Segona: planta de regasificació a Mallorca, amb gasoducte Mallorca-Eivissa. Cost: 274'5 milions d'euros. Segons el dibuixet que hi compareix, la planta regasificadora compareix devers Son Reus, pam envant, pam enrere. Tercera: planta de regasificació a Mallorca i una altra a Eivissa. Cost: 303'3 milions d'euros. I la quarta, que és la seva, la defensen així: planta de regasificació a Mallorca amb enllaç elèctric submarí Mallorca-Eivissa. Cost primera fase: 237 milions d'euros.

En segona fase, i tenint en compte que ja tendríem les tres illes unides per cable elèctric, doncs la següent feina seria fer un altre cable submarí que enllaçàs Eivissa i Alacant. Just en aquest moment hauríem arribat a la històrica data que seria i representaria haver deixat d'estar junyits al fotut jou del monopoli Gesa"Endesa. Tenc entès que una de les coses que han decidit aquest darrer cap de setmana, els peixots grossos europeus, amb el senyor Aznar fent de pinxo amfitrió, ha estat precisament aquesta, la liberalització de les fonts d'energia de cara al 2004.

Idò pensin vostès que ja som el 2004 i tenim un cable submarí que ens pot fer arribar electricitat, i endemés que podem triar el proveïdor que ens la vulgui vendre més be de preu. Això és la glòria, tu.

Argumenten a favor del cable, primer de tot que ens deslliuraria de la dependència monopolitzadora de Gesa"Endesa, aquí, a les Balears. I, ara que sembla que es vol liberalitzar el subministrament, ens situaria en bona situació per negociar servei i preus amb òptimes condicions. Cosa que no fa el gasoducte que condueix a més del mateix. El tub aquest del gas natural ens torna a abocar a continuar depenent de Gesa. El cable, no, ens ofereix més opcions, a part que afavoreix la preservació del Carnatge i el definitiu desmantellament de Sant Joan de Déu, punyema, que ja n'és ben hora. I si els de l'honorable germandat secularment encarregada del 220 dels nostres electrodomèstic, quan sent això se'ls caragolinen els borrissols del clatell, idò mala sort. A mi també m'han revengut calfreds, qualque pic, quan he rebut les seves factures. Una anirà per l'altra.

Volia acabar afegint que opín que els del COEIB han fet bé, però una mica tard, potser. I aclarir que totes les opinions que compareixen a aquest article són estrictament personals, o sia gens ni mica consensuades en assemblea per la Plataforma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.