La Comissió Nacional d'Energia, dependent del Govern Central, ha donat la definitiva llum verda a la construcció del gasoducte entre València i Mallorca i ha fixat un termini de pocs anys perquè aquesta nova infraestructura sigui una realitat. L'arribada del gasoducte és una gran notícia. Per un costat, implica la potenciació de la capacitat energètica de Mallorca, però per l'altra suposa accedir al gas natural com a principal font de subministrament, la qual cosa és assolir el sistema menys contaminant i el més adient per a una comunitat com la nostra, que ha de ser capdavantera en el respecte al medi ambient.
El debat sobre el gasoducte i la potenciació energètica de les Balears duia esperant massa temps, i ja era el moment de passar als fets. Per sort, l'Estat espanyol ha vist a la fi que la situació energètica és molt dolenta en el conjunt i, per extensió, a les Balears. S'ha de pensar que la Península funciona quasi com una immensa illa sense connexions amb la xarxa energètica europea. Ara una de les obsessions del Govern de Madrid és trencar aquesta situació i, en aquest context, el cas de les Balears incideix perfectament en la necessitat d'intercomunicar tota la xarxa. Un altre punt a tenir en compte és que la despesa que implica aquesta inversió és altíssima, i això vol dir que el Govern balear ha d'estar a l'aguait perquè el seu pagament no corri exclusivament a càrrec dels illencs, els quals no han de patir sempre la discriminació a causa de la insularitat.
• Ira contra Pastor L'inici de tràmits per part de l'actual direcció de Greenpeace per expulsar del seu si Xavier Pastor, que durant més de tres lustres ha estat el seu president, per la seva suposada participació en un anòmin que critica els actuals responsables de l'organització, sembla una caça de bruixes barata i sense sentit. Si Greenpeace expulsa Pastor haurà explicitat la seva crisi i demostrat que la seva tasca, tan impagable al llarg de les darreres dècades, va caient en el testimonialisme davant l'augment de la sensibilitat ecologista dels partits polítics clàssics.