La reforma judicial
Una justícia lenta no és justícia. Doncs, el 95% de les queixes que rep el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears respon a aquest motiu, la qual cosa, sense entrar més a fons, demostra la credibilitat que té el sistema per a la ciutadania. No és aquest un aspecte menor, ja que per al bon funcionament de la Justícia la credibilitat i el consegüent respecte són aspectes essencials i no marginals. Això no succeeix en un país del tercer món sinó a l'europeu Estat espanyol del segle XXI. La reforma judicial pactada pel PP i pel PSOE significa, si més no, el reconeixement d'aquest greu problema i també, com indica Llorenç Ros, degà del Col·legi d'Advocats, el reconeixement que les reformes de la Llei del menor i de l'enjudiciament civil han estat paper banyat en la realitat. Aquest és el risc de la nova reforma que avui s'analitza a les planes de Diari de Balears. Sense negar l'existència de factors netament positius, tots els entrevistats manifesten, en un grau o en un altre, el seu escepticisme. Per exemple, s'ha acordat que els jutjats obriran l'horabaixa sense haver-ho negociat amb els treballadors afectats, que, sens dubte, faran servir el seu dret a obtenir alguna contrapartida. Hauria esta més lògic dialogar amb els funcionaris i, quan l'acord estigués madur, presentar-lo en societat. Respecte de la dotació econòmica, s'afirma que és considerable per comparació als pressuposts tradicionalment assignats, però que, no obstant això, és insuficient de totes totes perquè la reforma judicial pugui assolir els objectius que es planteja. En conjunt, ens trobam davant una llei que reconeix que hi ha greus deficiències en l'Administració de Justícia i que planteja una declaració d'intencions i de bones voluntats per resoldre-les. S'haurà de seguir amb molta d'atenció la seva aplicació abans de realitzar un pronunciament sobre la seva efectivitat i ser comprensius amb l'escepticisme amb què ha estat rebuda pels professionals del sector. L'Estat i les organitzacions polítiques ho hauran d'entendre i ser els primers interessats que la reforma no sigui només «fum» i que els ciutadans en comencem a notar els resultats tangibles.
També a Opinió
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.