SOM optimista

TW
0

La notícia de la creació d'una nova radiofórmula musical en català ha de ser considerada, sense cap mena de dubte ni d'emperò, una bona notícia. Ens cal doncs, a tots els que estimam Mallorca, felicitar-nos per aquesta bona iniciativa impulsada per la Conselleria d'Educació i Cultura, gestionada pel Grup Serra i concretada en el naixement ahir dia 1 de setembre de SOM Ràdio. Felicitar-nos, però també demanar-nos com així, un projecte tan interessant i, aparentment senzill, no s'havia posat en marxa fa molts anys. En què punyeta invertien els doblers els anteriors encarregats de política lingüística? "Hi va haver mai política lingüística?" Intentar carregar-se Voltor era la seva gran aportació a la normalització lingüística en l'àmbit dels mitjans de comunicació? I la cosa és molt més greu si tenim en compte el fet que impulsar una ràdio és relativament econòmic i, sobretot, que un mitjà de comunicació parlat en català, a Mallorca, compta amb un mercat potencial igual o superior al que compten els fets en castellà. I si no que els ho demanin al reguitzell d'emissores locals, que, amb mitjans modestos, han fet de capdavanteres en la normalització de la ràdio en català, i que se n'han sortit prou bé.

Els efectes positius que tendrà en el procés de recuperació lingüística aquesta nova passa en la progressiva incorporació de la llengua catalana als mitjans de comunicació són indubtables. D'una banda, els radiooients comptaran amb una oferta més, feta en català, al dial, i d'altra banda, farà que altres emissores (si més no les més semblants) introdueixin amb més assiduïtat la llengua catalana en la seva programació diària. En aquest sentit, veig tan important el paper de SOM Ràdio com a emissora que farà un ús «normal» de la llengua pròpia de les Balears, com el paper d'esperó que jugarà en la competència.

Però SOM Ràdio tendrà efectes positius en altres àmbits distints (per bé que, en certa manera, vinculats) als de la normalització lingüística. La nova emissora està cridada a rompre el cercle viciós que castiga la creació musical, la indústria discogràfica illenca i les altres empreses vinculades. Un cercle viciat de centralisme, que fa que la discografia editada a les Balears no sigui programada a les grans cadenes de ràdio, i per tant que no sigui coneguda pel gran públic, i com a conseqüència no gaudeixi de la demanda que mereixeria segons la seva qualitat. Això en el cas que arribi als centres de venda. Perquè també pot succeir (com passa a uns grans magatzems situats a un poble veí de Palma) que les compres es facin centralitzades des de Madrid i que allà o bé no coneguin que aquí es parla una llengua diferent de l'espanyol, o no sàpiguen que tal o tal altre cantant canta en català, amb la qual cosa, no envien al seu centre mallorquí més que un exemplar del disc.

És per això que crec "i confii" que SOM Ràdio resultarà positiva i crearà una dinàmica oberta al món i a totes les tendències musicals, però al mateix temps autocentrada a les Balears i en la seva producció cultural. Esper que els nostres artistes i compositors hi tenguin un extraordinari mitjà de difusió des d'on fer arribar la seva producció al públic, que com més la coneixerà més la consumirà i si augmenta el consum de producció cultural, augmentarà la producció i si creix la producció, es millorarà la qualitat...

És per això que SOM optimista.