muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

La ràdio digital que aviat escoltarem

El proper mes de novembre comença a Espanya un nou concepte de ràdio amb la concessió de noves freqüències per part del Govern de l'Estat. Aquesta ràdio digital permetrà als usuaris rebre les emissions amb una qualitat de so del tot sorprenent, ja que arribarà a tenir una qualitat equivalent a la del compact disc.

I a més aquí no acaben les novetats, ja que no farà falta canviar de freqüència quan canviï el lloc de recepció a qualsevol indret d'Espanya. El motiu és doble: s'eliminen les interferències i es manté el mateix dial i per tant la mateixa freqüència. A l'espai que hi cabia una freqüència ara es diu que hi poden caber sis. Aquella persona que anirà en cotxe des de Sevilla fins a Madrid escoltant una emissora de ràdio no necessitarà canviar a cada instant de freqüència, ja que aquesta continuarà igual tot el camí perquè serà la mateixa a tot Espanya.

Com totes les novetats haurà de fer front a l'elevat preu inicial dels receptors de ràdio, encara que els tècnics ja tenen previst que abaixaran els seus preus a mesura que es popularitzin els seus avantatges i els nous operadors comencin a emetre i a ser escoltats i la fabricació sigui de sèries més amples.

Entre les novetats tecnològiques n'hi ha unes quantes que ja es poden oferir mitjançant els telèfons mòbils i internet però que semblaven impossibles des de les ones d'una ràdio. Una de les novetats la trobam precisament en la difusió dels continguts d'internet per les ones d'una ràdio.

Les emissores tindran la possibilitat d'oferir informació gràfica o text addicional al programa que estiguin emetent. Els aparells receptors que ja hi ha al mercat comptaran amb una pantalla que podrà rebre informacions mitjançant text de paraules, mapes i publicitat i no únicament a través del so.

Espanya serà un dels primers països d'Europa a tenir ràdio digital, coneguda tècnicament ja com a DAB (Digital Audio Broadcasting). Les possibilitats tecnològiques permeten comprimir el senyal de les ràdios i en l'espai que hi cabia una freqüència ara n'hi podran caber sis.

El Govern de l'Estat té previst que dia 30 de novembre es puguin fer públics els adjudicataris. A l'anterior concurs s'adjudicaren freqüències a cadenes com RNE, COPE, SER, Onda Cero i vuit més fins a arribar a dotze, la majoria relacionades en mitjans de comunicació fora del món de la ràdio. En el nou concurs hi prenen part algunes d'aquestes mateixes cadenes a més dels consorcis Grupo Godó i Europa FM.

La programació de la cadena emissora de ràdio serà la mateixa i, tenint en compte els avantatges de la qualitat de so del compact disc, la música ocuparà bona part de les hores d'aquesta programació. Els experts consideren que hauran de passar entre sis i set anys perquè aquestes emissores puguin començar a obtenir beneficis.

També és lògic intuir que la llengua que s'escoltarà en aquestes cadenes de ràdio digital serà la castellana, ja que de part a part de l'Estat s'emetrà en cadena. Malgrat que l'Estat sigui multilingüístic, les altres llengües tindran difícil l'accés a la programació de les ràdios digitals, ja que a l'emissora allò que li convé és emetre el mateix programa per a tot l'Estat i en la llengua que tots entenen.

Si volem anticipar"nos una mica a allò que pugui passar, cal dir que la música ocuparà bona part de les programacions sense tenir excessiva importància la llengua de les gravacions i que els espais informatius, de notícies i debats s'emetran en castellà com per altre costat ja passa ara amb les cadenes que emeten per a tot l'Estat.

Les emissores en ona mitjana i en FM continuaran existint i seran les que sembla que podran oferir una oferta d'informacions, debats i notícies més locals i seran les que tindran més a prop la possibilitat de poder continuar fent una ràdio en llengua no exclusivament castellana, sigui en català, basc o gallec.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.