cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

La Xina com a client

La nova fórmula imperant a Xina, d'un país dos sistemes, està obrint les portes a un nou gegant de l'economia mundial en expansió constant. Ja han esdevingut un record llunyà aquells primers anys de la revolució comunista en què tota una sèrie de greus mancances socioeconòmiques dibuixaven un panorama de pobresa i endarreriment molt significatius. Dels defectes i perversions del govern de Mao Zedong molt en podríem parlar, però tal volta el que sí seria remarcable és que malgrat el cúmul de despropòsits que representà el règim entre els anys quaranta i setanta, s'aconseguí cohesionar una societat abans fortament desestructurada i dotar-la dels instruments que posteriorment han fet possible l'actual miracle econòmic xinès.

La figura de Deng Xiaoping com a gran ideòleg del canvi ha comportat que es consolidés una nova mentalitat dins la societat xinesa que fa del «capitalisme» la seva màxima dins d'un Estat oficialment comunista. Avui dia, la Xina experimenta un fort desenvolupament econòmic que la consolida no tan sols com un dels principals productors mundials, sinó també com un dels mercats amb més possibilitats per introduir-hi tota una sèrie de productes de qualitat provinents d'altres indrets. La globalització de l'economia mundial comporta que mercats que abans semblaven inaccessibles ara estiguin plenament al nostre abast, i els xinesos amb la seva transformació econòmica, cada vegada més, estan demandant productes que els equiparin als estàndars de qualitat dels països desenvolupats.

És dins d'aquest fenomen que s'han d'emmarcar tota una sèrie de contactes que ja s'han realitzat entre destacats representants de l'economia xinesa i les autoritats de les Illes Balears. Productes com el calçat, la confecció de moda en pell, la bijuteria i, perquè no, els sectors agroalimentaris de les Illes Balears, tenen enormes possibilitats d'incidir en els hàbits de consum d'unes noves classes socials que cerquen en el referent occidental un distintiu per refermar el seu estatus econòmic.

Les visites que aquestes darreres setmanes han realitzat a les Balears tant el conseller econòmic i comercial de l'Ambaixada xinesa a Espanya, com els màxims dirigents d'una de les principals cadenes de grans magatzems d'aquell país, en són una bona mostra de com els nostres productes poden ser d'interès per a un mercat que pot brindar a les nostres indústries enormes possibilitats. Les relacions dels industrials balears amb aquelles contrades no són noves. Des de fa anys els productors illencs participen de nombroses fires internacionals que els han permès accedir, en part, en aquells mercats. No obstant això aquestes iniciatives particulars es poden veure notablement reforçades si iniciatives com aquesta, en la qual institucions com la Conselleria d'Economia, Comerç i Indústria i la Cambra de Comerç han desenvolupat un paper fonamental, es materialitzen amb actuacions concretes que permetin un augment significatiu de l'activitat exportadora balear.

La dinamització i diversificació econòmica ha de ser un objectiu de tots els poders públics en la definició d'un projecte de país més equilibrat i pròsper. Però si volem triomfar en aquesta tasca necessitam que el conjunt de la nostra societat, i el món empresarial en particular, assumeixi el seu paper renovant les seves estructures i projectes amb vista a la globalització dels mercats. Els reptes del nou mil·lenni són molt atractius, però també és fonamental tenir molt clares quines són les nostres capacitats i els nostres objectius per accedir en igualtat de condicions en uns mercats cada cop més exigents i competitius.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.