Celebrem, celebrem que l'autogovern guanyarem

TW
0

Fa uns mesos vaig tenir l'oportunitat d'assistir a una xerrada que l'historiador, polític i pensador Gregori Mir ens va fer a un reduït grup de professors d'història. El tema era l'Estatut del 1983. Mir va saber compaginar amb eficàcia i amenitat l'anècdota i l'anàlisi del text i d'aquesta combinació em sortiren les ganes d'aprofundir en el coneixement del text.

De l'Estatut sempre m'havia quedat amb la idea que era com una carta atorgada de segona o tercera categoria, una idea conformada al llarg dels anys d'elaboració i primera aplicació. Segurament aquella primera impressió no era molt desenfocada pel que han escrit els cronistes de l'època Miquel Payeras i Antoni Nadal. Estic convençut que el que més mal ha fet a l'Estatut ha estat el fet que la seva aplicació quedàs a mans del PP. Gregori Mir ens relatà amb detall com anaren les converses amb Abel Matutes, aleshores senador per Eivissa, per aconseguir que l'AP d'aquell temps no votàs negativament el text. Sols minuts abans de la votació l'eivissenc li comunicà que s'abstendrien. El motiu de la discòrdia era que el nostre Estatut no reconeixia la paritat insular, que cada illa tengués, independentment de la seva població, el mateix nombre de parlamentaris. Com que això no fou possible, els eivissencs de Matutes foren compensats amb l'article 24.6, aquell que diu que els pressuspostos, per ser aprovats, han de tenir el vistiplau d'almenys dos consells insulars. No cal comentar els efectes ressonants que aquest article ha tengut en la pèrdua de l'hegemonia política del PP.

Ara bé, allò més constructiu de la xerrada va ser el discurs sobre les possibilitats que té l'Estatut. En el títol preliminar parla d'harmonia, progrés i solidaritat. Imagín que harmonia es refereix a l'equilibri territorial, progrés, a la millora de les condicions de vida i treball de tota la població i la solidaritat ha de referir-se, per força, a la suficiència i autonomia financera per decidir inversions i ajuts. Hem avançat poc en els trets definidors del nostre text de convivència i segurament hem de recuperar el temps perdut.

Sense que això tengui valor estadístic, l'altre dimecres el programa Avui parlam mostrà, a través d'entrevistes de carrer, que ningú no sabia qué celebram l'u de març. Doncs convé dir-ho, convé dir que dia u de març del 1983 recuperàrem una part de l'autogovern que tenguérem fins el 1716. Aquesta hauria de ser la idea principal: l'autogovern recuperat que per ell mateix no té cap sentit si no ha de servir per estendre els ideals que esmenta l'Estatut. El volem perquè hi ha motius històrics que el justifiquen, però sobretot el volem perquè d'una o altra manera estam lligats a aquestes terres i, ho volguem o no, hem d'aprofitar les nostres institucions per fer el futur. És això el que jo no em cansaria d'explicar l'u de març: tenim eines, no sé si del tot suficients, per anar guanyant l'autogovern i l'Estatut probablement n'és la més imprescindible de totes.