algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
10°

Ha arribat la pau als Balcans?

La Plataforma per la Pau als Balcans, des del primer moment d'aquesta guerra, ha demanat el cessament de totes les accions armades als Balcans, tant de la neteja ètnica contra el poble albanès de Kosovo, per considerar-la un genocidi, com dels bombardejos de l'OTAN, per considerar-los il·legals, contraproduents, ja que han empitjorat allò que deien que volien evitar, i per estar segurs que hi ha altres intencions no confessades en la intervenció. El que anomenen pau és un pacte forçat, sense possibilitats de duració, perquè: "La guerra no ha acabat. L'odi i els sentiments de venjança mostren les grans dificultats per construir la convivència entre les ètnies. Sense dubte, els bombardejos i l'èxode dels refugiats que l'estratègia de l'OTAN i la política de Milosevic conjuntament varen produir, ha incrementat enormement aquests problemes.

"La KFOR està essent incapaç de protegir la població de Kosovo, ja sigui sèrbia, albanesa o gitana i, per tant, de garantir la pau.
"Tota Iugoslàvia ha quedat destruïda. Principalment les seves infraestructures civils. Les potències occidentals han condicionat l'aportació dels recursos per a la reconstrucció a la caiguda de Milosevic, la qual cosa equival a carregar a l'esquena del poble serbi el seu propi fracàs.

"L'oposició sèrbia a Milosevic no ha nascut com a conseqüència dels bombardejos, sinó que existia molt més abans i mai no va tenir el reconeixement occidental i, encara avui, Occident no compta amb aquestes moviments socials pel desenvolupament de la democràcia a Iugoslàvia, ja que sembla més disposat a recolzar antics cooperadors del règim que són avui opositors de conveniència.

Des del punt de vista del dret internacional, el retrocés és evident i les seves conseqüències molt greus. El «final de la guerra» que ara tenim ha avalat per a molts que el fi justifica els mitjans, que el més fort es pot imposar arrogant-se la possessió de la veritat i la forma de defensar-la. Tots els esforços per consensuar unes normes que evitessin precisament el que ara s'ha fet, han estat destruïts.

Plataforma per la Pau als Balcans. Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.