La cultura, etc.

TW
0

¿Mereix unes paraules d'anàlisi la proposta dels signants de la Declaració de Barcelona (PNB + CDC + UDC + BNG) de suprimir, en pla voladura controlada, el Ministeri de Cultura? No moltes. Els mateixos que han fet la proposta han avisat que l'enterren "la proposta" fins que passi el cicle d'eleccions nacionals i catalanes dels pròxims mesos i, a més de no concretar-la, l'han anunciat amb la retòrica de clixé de les manifestacions del tipus per-on- -els-podemempipar-ara. I una altra cosa: ¿és aquest un exemple de tema que només preocupa els polítics i que, malgrat omplir les planes dels diaris i els minuts dels informatius de la televisió i de la ràdio, és lluny de les preocupacions directes dels ciutadans, o és dels que veritablement interessen l'home i la dona del, com se sol dir, carrer?

Si és dels primers, sí que no les mereixen. Si és dels segons, hi ha moltes qüestions prèvies per arribar a esbrinar la proposta, tal com ha estat plantejada. ¿No serà més canvi que el ministeri s'adapti definitivament a la realitat pluricultural de la societat espanyola, on pluricultural no vol dir només que hi hagi diferents cultures, sinó per exemple que la creació literària ja no es difon igual que vint anys enrere o que la promoció de la cultura per part del sector públic ha anat perdent pes, i qualitat i eficàcia, en favor de moltes institucions privades? ¿No seria més canvi que el ministeri optimitzés els seus recursos, o que fes per promoure la cultura entre els qui en tenen menys, més que entre els lletraferits, els galeristes i els productors de cinema, ço és, que adrecés el seu discurs als infidels de la cultura, no als ja creients? ¿No n'hi hauria prou amb una subsecretaria, segurament amb una direcció general, més segurament amb una oficina tècnica, per fer el que fa el ministeri, que deu ser exclusivament organitzar algunes exposicions, repartir subvencions i ajuts i fer estadístiques, posat que les dues darreres coses ja les fan "o les haurien de fer" els ordinadors i la primera, gradualment, l'arribaran a fer? ¿Inclou la iniciativa que han llençat els nacionalistes perifèrics als nacionalistes centrals "i ara també de centre" una discussió prèvia sobre el paper de l'estat del benestar vers la cultura, més exactament sobre la promoció de la cultura? O no?

A part de no tenir clares totes les qüestions anteriors, ni gaire temps per analitzar-les i, en tot cas, amb la seguretat absoluta que ningú no faria el més mínim cas a les meves propostes, crec tenir dos o tres bons motius per almanco retardar la dissolució del ministeri de cultura. Un: si la institució continua viva, potser alguna dia podrem gaudir d'un article tan sensacional com aquell «La cultura, ese invento del gobierno», que Rafael Sánchez Ferlosio va escriure l'any 1984 i que va entrar directament en l'olimp dels articles sobre política cultural. Segon: si el Ministeri desaparegués, no ho faria de franc, sinó que "com dicten els manuals del perfecte buròcrata" seria substituït per algun mega-succedani que amb un altre nom encara consumiria més recursos. Tercer: cada cop que un ministeri desapareix, les escassíssimes possibilitats de gairebé tots nosaltres per arribar a ser ministres encara esdevenen més escasses. Per tant, val més que ens aturem aquí, i llarga vida al M(E)C.