algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
14°

Contra l'uniformisme

El seu diari ha publicat aquests dies una notícia respecte del tancament en banda de la Conselleria d'Educació de no fer cap excepció amb els pollencins per la peculiaritat del seu parlar (l'ús de l'article literari en lloc del salat), cosa que lamentam profundament. Unió Mallorquina entén el problema amb què es troben els pares de Pollença, en veure que els nins de primer curs aprenen a escriure en català emprant l'article salat i no el literari, per tant, ens solidaritzam amb ells, i entenem que l'actitud del Govern Balear en aquest sentit respon a una sèrie de punts molt concrets, d'entre els quals en destacarem dos:

a) La gran diferència que separa les ideologies dels partits nacionalistes d'un partit centralista, el qual es veu obligat per definició a fer una política homologadora, uniformitzadora i centralista de les característiques pròpies de cada contrada de Mallorca, cosa que amb el temps condueix a l'anhilació de la riquesa morfològica de la nostra llengua.

b) Aquesta actitud delata una altra vegada quina és la prioritat del govern del PP, la promoció electoral de la seva opció política, que pot permetre's el luxe de gastar quantitats multimilionàries en campanyes tan inútils i ridícules com «ho tenim tot per aconseguir-ho tot» i altres herbes, i no es pot permetre fer una petita concessió als nins de Pollença, com per exemple podria esser l'edició d'un annex al llibre de text en qüestió.

Aquesta actuació, de totes maneres no és més que una més de les actuacions de la política equivocada i improvisada del Govern Balear, que més que preservar la nostra cultura, la condueix al suïcidi. L'autoodi i l'autovergonya provocats per un muntatge pseudofolklòric, denigrant i ridícul, estan duent la cultura de Mallorca a l'autodestrucció, o el que és el mateix, a una espècie d'empelt de castanyetes i rebosillos, amb olés i mamballetes flamenques, i el resultat de tot això que és...? idò una reducció de les nostres arrels a una cosa morta, fòssil, de la qual només se'n poden derivar l'arqueologia o les autòpsies per saber qui n'és el responsable.

Aquesta situació només és el resultat de la confusió (voluntària i involuntària) del concepte d'interculturalitat, que la converteix en una multiculturalitat anàrquica i malentesa, afavorida per la superposició d'unes cultures sobre unes altres.

Aquest és un altre dels avisos que sense voler els escapen als del PP: encara som a temps (poc més de quatre mesos) de fer canviar el rumb de la nau en la qual viatjam, que està navegant en aquests moments a tota competència, amb un braveig desafiant i antinatural que ens pot sortir molt car a tots els mallorquins i mallorquines.

Guillem Ginard. Responsable de la Sectorial de Cultura d'Unió Mallorquina

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.