cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Pactes delictius

Des de fa devers una mesada hem pogut llegir i sentir, de manera continuada, que el CIM i Cort s'asseurien tantes vegades com fes falta per «pactar» el contingut de la Revisió del Pla General de Palma (RPGOU), per a la seva aprovació definitiva el proper 23 de desembre.

Malgrat que les coses més absurdes són fets massa quotidians entre els polítics de les Illes Balears, què han de pactar CIM i Cort respecte a la RPGOU?

L'Ajuntament de Palma té tot el dret, l'autoritat i completa competència per fer la revisió tot sol i si ell vol, ningú més no hi pot ficar els nassos. El CIM únicament té l'obligació de comprovar si ho ha fet correctament segons la legislació vigent i en tot cas per corregir el que sigui incorrecte, il·legal o que encobreixi fets perjudicials pel futur de la ciutat i pels ciutadans o que afavoreixi injustament interessos massa particulars.

Qui hagi analizat tècnicament la RPGOU haurà pogut fàcilment comprovar tota una sèrie d'incorreccions que legalment no es poden aprovar. Fer-ho políticament, mitjançant pactes de regateig o intercanvi de favors, seria compartir complicitat delictiva. Aprovar o votar a favor de coses contràries a la normativa és delicte penat segons el Codi Penal.

Institucionalment el CIM ha de mostrar sempre transparència i claredat en totes les coses que gestioni, informar els ciutadans sempre la completa veritat, fent-ho tan didàcticament com sigui possible perquè puguin comprendre bé la situació exacta dels fets; i sobretot transmetre confiança i credibilitat. Tot això no és possible amb pactes foscos i ocults que no corresponen a una correcta gestió.

Els partits polítics, per qüestions democràtiques, tenen l'obligació d'informar o denunciar públicament les malifetes i mangarrufes que es puguin fer a les institucions. No fer-ho, per motius de pactes o intercanvi de favors polítics, és quedar implicat a la complicitat.

D'entre les incorreccions més evidents de la RPGOU, les que més jo conec són les que fan referència a l'adaptació obligatòria del POOT, que de fet s'hi incompleix globalment la seva filosofia i esperit. En l'àmbit de normativa i articulat, en citaré només algun que no admet ni un mínim de discussió: -A la Platja de Palma hi ha increment de sòl urbanitzable respecte del que hi havia abans de l'entrada en vigència del POOT. Són els de ses Pedreres i part del de Son Oms. D'aquest darrer es diu, ja en el domini públic, que hi ha interessos particulars amb lligams polítics.

-En aquest espai turístic, reconegut oficialment com a massa saturat, d'una població actual de 54.457 habitants es podrà assolir un potencial de més de 72.416.

-També s'incompleixen aspectes com el canvi d'usos turístics, els usos terciaris que hi són permesos, l'intercanvi i/o eliminació de places obsoletes, increment de càrrega d'ocupació de platja que fa no complir l'índex mínim de qualitat, etc.

El CIM no pot permetre mai la degradació completa de l'únic espai turístic del municipi.
Però, en realitat i de fet, qui defensa el turisme? Políticament res de res: de Cort és millor no parlar-ne; el Govern, d'una banda fa noves lleis sobre allotjament turístic i de l'altra destrueix els espais turístics amb el foment de la construcció residencial; del CIM ja hem vist la seva actitud; i és paradoxal, a la nostra terra, el poc interès que tenen tots els partits polítics pel turisme i sobretot demostren que no entenen ni comprenen tècnicament i científicament el fet turístic.

Els sectors socials, quan no hi ha resposta política, també tenen la seva gran part de responsabilitat. La passivitat, apatia i silenci també són factors morals de complicitat. En defensa del turisme què fa la Federació Hotelera? Sembla que l'única preocupació és omplir momentàniament els hotels i plorar contínuament els impostos. Què en fa el Foment del Turisme? Algunes manifestacions de bones intencions, cercar les fotos en els mitjans de comunicació i poca cosa més. El millor foment que es pot fer del nostre turisme és intentar evitar la seva degradació. Què en fa la Federació de veïns en defensa del turisme com a patrimoni social de la ciutat? Què fa la Universitat? Que és la que més recursos tècnics i científics té...

Mateu Picornell. Palma

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.