cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.31°

El Boeing de la impunitat no s'enlairarà

Tres dels cinc lords han decretat que Pinochet no té dret a la impunitat pròpia dels governants, i a més a més ha de pagar totes les despeses del procés. És una gran notícia que pot marcar un abans i un després en la defensa dels Drets Humans a tot el món, i reforça el seu principi d'universalitat. És una victòria per a tots els que pensam en els Drets Humans com un conjunt de principis indivisibles, interdependents, interrelacionats i inherents a la dignitat del éssers humans; en el deure dels estats, siguin quins siguin els seus sistemes polítics, econòmics i culturals, d'afavorir i protegir els Drets Humans i les llibertats fonamentals i jutjar-los si ho incompleixen.

Recordam els defensors dels Drets Humans que lluiten contra les intrasigències del govern xilè i reben constants amenaces de mort dins un feble marc internacional dels Drets Humans que no els protegeix. Ells han defensat el projecte de llei d'abolició de la pena de mort a Xile, que el Senat va rebutjar, i contra la petició del fiscal general militar, que presenta intermitentment, i amb evident èxit, peticions al Tribunal Suprem per tal que els tribunals d'apel·lació i jutges tanquin els processos legals dels morts per Pinochet entre 1973 i 1978.

Recordam ara víctimes xilenes de violació dels Drets Humans com Sola Sierra, president de l'Agrupació de Familiars de Detinguts Desapareguts, amenaçat de mort; Carmelo Soria Espinoza, funcionari de l'ONU, amb doble nacionalitat xilena i espanyola, segrestat i mort per membres de les forces de seguretat el 1976; Pedro Javier Soto, recluta de 18 anys, desaparegut i trobat mort per tortures de les autoritats militars; Gladys Martín, secretària general del Partido Comunista, arrestada i empresonada per injúries a Pinochet en dir-li «xantatgista i psicòpata» i que havia arribat al poder amb la intriga i el crim.

Recordam els poetes Pablo Neruda, el seu cor no pogué resistir el dolor de l'assassinat de la democràcia i Victor Jara, el qual fou torturat i executat per cantar a la llibertat. Recordam els familiars de les milers de víctimes del pla d'actuació de la dictadura xilena per matar els «possibles opositors polítics». Familiars que en la seva llarga recerca dels cossos estimats han trobat tombes secretes, i escoltat declaracions de cents d'exdetinguts, els quals confirmaven la presència de «desapareguts» en centres militars de detenció, i confessions d'alguns exagents de les forces de seguretat confirmant la seva participació en «grups secrets» d'eliminació d'oponents polítics. Dins un marc polític amb més de 3.500 decrets llei expedits per invalidar les garanties constitucionals de la població, viure amb dignitat més de 20 anys esperant que la Justícia castigui els assassins, només alimentats pels records de les víctimes innocents de Pinochet. Ara un jutge anglès pot decretar l'extradició de Pinochet, i l'esperança de veure'l assegut al banc dels acusats serà una victòria dins el marc del 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Josepa Moratinos. Amnistia Internacional. Palma

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.