algo de nubes
  • Màx: 19.27°
  • Mín: 8.69°
19°

Parlar més de regionalisme

Els darrers temps, a Mallorca, es parla molt de nacionalisme, però, per ventura, fa falta incidir més en allò que signifiquen conceptes com regionalisme i mallorquinisme. Molts mallorquins encara no han evolucionat suficientment, ni culturalment, ni mentalment, com poder entendre el significat que té el terme nacionalisme. Encara hi ha massa temors, massa pors, que aquest terme tengui connotacions sectàries i radicals. Per això, seria important, crec, que formacions polítiques de caràcter centrista i moderat, com Unió Mallorquina, parlassin més freqüentment de la necessitat d'incidir en un discurs més marcat pel regionalisme, sobretot perquè ho entenguin, sense temors, els més grans.

El nacionalisme, en definitiva, no és més que un regionalisme duit a l'enfront, en totes les conseqüències, però no tothom està preparat per fer aquesta passa. Molts encara persisteixen en una percepció confusa de la realitat, se senten mallorquins i voldrien defensar mallorca, però no acaben d'entendre que això suposi esser nacionalista. Donat que pareix que al Partit Popular aquesta casta de discurs no l'interessa ni poc ni molt, seria convenient que altres partits incidissin en qüestions semblants.

Tradicionalment un sector important de la societat illenca s'ha manifesta regionalista i hi ha hagut formacions polítiques conservadores amb aquest nom. Si els sectors que lluiten per defensar els valors i la identitat de les illes no eixamplen la seva base en aquesta direcció, difícilment s'avançarà socialment i el missatge nacionalista només arribarà a minories amb un grau de formació i de consciència elevada.

Joan Tries. Palma

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.