nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

Tomàtigues de ramellet

Per ventura tenen raó els que pensen que el mercat posa cada cosa al seu lloc i que no són menester polítiques correctives, inductives o encoratjadores "a França, hi ha un organisme dedicat a l'«encoratjament» de la indústria. Però allò que és cert i segur és que la nostra escassa agricultura, tan escassa com amarada de possibilitats, agonitza per manca d'unes orientacions que d'alguna manera i per alguna via haurien d'arribar als pagesos. Ara fa no res, servidor vaig veure, en una verduleria i fruiteria de l'Eixample barceloní, unes tomàtigues de ramellet envasades en palanganeta de plàstic. N'hi devia haver una dotzena. No feien molta mirera, però el venedor m'informà de l'èxit de consum que tenen.

"I vostè sap d'on vénen aquestes tomàtigues? De Mallorca.
"S'equivoca, senyor "em va respondre". Vénen d'Almeria. Aquests tomàquets abans venien de Mallorca. Però com que arriben en aquells enfilalls tan macos, però tan incòmodes, els d'Almeria a poc a poc els van substituint.
"No m'ho puc creure.
"Doncs és així "em va assegurar el botiguer. I, a més, ara recordo una altra qüestió: jo dec ser dels primers botiguers que vam portar els tomàquets mallorquins, que són insubstituïbles per fer un bon pa amb oli. I fa molt de temps que aquests tomàquets eren més petitons, però més saborosos, molt més saborosos i, sobretot, duraven més temps sense fer-se malbé.
"Això és perquè abans es feien a la seca "li vaig explicar.
"I això què vol dir?
"Que no es regaven. Ara tothom forada i troba aigua, i els pagesos, que havien passat tanta de set, ho abeuren tot, perjudicant de vegades la qualitat del producte: és el cas de les tomàtigues de ramellet, dels melons i d'altres vegetals.
"Doncs, ja ho veu: aquests tomàquets d'Almeria me'ls prenen de les mans. I no són tan bons ni de molt com els que fa anys arribaven "en comptagotes" de Mallorca.

Ho saben, això, els pagesos, les cooperatives, les federacions d'associacions, la Conselleria del ram? Em permet dubtar-ho.
Ara que, si ja fa anys que a Múrcia fan sobrassada, no ens estranyi que aviat les ensaïmades ens arribin de Taiwan.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.