algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

L'efecte treva

Com molts d'altres ciutadans em vaig assabentar de la treva d'ETA dijous al matí per la ràdio. La meva primera impressió va ser positiva perquè em semblà que es tractava d'una bona notícia. Era la primera vegada en molts d'anys que una notícia sobre la ETA no em causava una gran fatiga. Al llarg d'aquests dies comentar aquesta notícia amb la gent m'ha duit a mantenir discussions sobre la confiança o desconfiança que ens inspira la decisió de la ETA i la veritat és que m'ha sorprès tanta desconfiança. Més tard les enquestes ens han mostrat una població dividida en dos grups i ens posen damunt la taula diferents sensibilitats sobre com encarar la situació, sensibilitats que fins i tot són diferents entre les mateixes víctimes del terrorisme. Sense anar més enfora, la presidenta de l'Associació de les Víctimes del Terrorisme es mostrava confiada amb la treva mentre la seva mare parlava de la impossibilita d'oblidar tots els morts produïts des del 1962 ençà.

Per això, i quan els possibilistes ens adverteixen de les grans dificultats que ens esperen, de les grans dosis de sentit comú que haurem de treure d'allà on ens en quedi, de les noves situacions en les quals ens trobarem, sé que estan carregats de raó. S'hauria de passar del vocabulari de l'insult al vocabulari de la reparació, de les demagògies estridents a les paraules orientades sempre cap al futur. Si, ara per ara, l'Estat es mostra desconfiat això no s'explica per la sorpresa en l'anunci de treva que segons sembla era un secret mal guardat, sinó perquè no hi ha jugat cap paper actiu en aquesta declaració etarra i tot sembla ser mèrit de l'aproximació de PNB-HB i l'acompanyament de la resta de partits i forces tret del PP i el PSOE. Evidentment, no s'ha de menysprear gens ni mica el cercle judicial al qual s'estava sotmetent els polítics i instruments de l'esquerra abertzale.

I el context electoral? Es tracta d'una estratègia dels nacionalistes per descol·locar PP i PSOE a les properes eleccions basques? Si és així ho veig com un mèrit del sistema democràtic. Si la proximitat d'unes eleccions poden fer canviar l'estratègia d'ETA fins al punt de dur-la a proclamar una treva, aleshores tothom n'hauria d'estar satisfet perquè això vol dir que el lliure exercici del vot pot fer canviar les coses, antiga premisa de la democràcia de la qual hi ha més d'un motiu per desconfiar-hi. Fa ben poc el PP havia estat acusat de treure rendiment electoral dels morts d'ETA, rendiment que, si era cert, ara s'ha esvaït... del tot.

Des de la distància que ens dóna no ser bascos ni fer part de les estructures de l'Estat, crec que ens podem alegrar que les coses hagin pres el camí de les solucions polítiques; això ens encoratja a seguir creient que també nosaltres un dia o l'altre trobarem un camí polític per relacionar-nos d'una altra manera amb l'Estat, un Estat que haurà de canviar, almenys, les formes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.