algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.38°
15°

També a Internet

A partir d'avui el Diari de Balears parla com tu també a Internet. Aquest és un fet que s'ha d'entendre com una decidida aposta de futur en els àmbits lingüístic, cultural i tecnològic, entre d'altres. A partir d'avui aquest diari arriba literalment a tot el món: onsevulla on hi hagi un ordinador connectat a Internet i això vol dir que, en qualsevol lloc del planeta, quedarà constància que aquí hi ha una comunitat viva, amb els seus trets culturals i que fa servir el català com a llengua vehicular, senyes d'identitat que, desgraciadament, no tothom té prou clares. Caminam o correm a cor què vols cap allò que els experts en diuen la societat digital. Les tecnologies de la informació i de la comunicació estan configurant un escenari en el qual tot el que es pot llegir, veure o sentir pot ser digitalitzat, és a dir, convertit en bits; en zeros i uns. Aquests bits poden ser generats i transmesos fàcilment arreu i copiats una vegada i una altra sense perdre gens de qualitat, de tal forma que la còpia i l'original són indistingibles. Molts són els efectes que els entesos atribueixen a aquesta nova manera universal de codificar els productes de la ment humana, entre les quals no hi té un paper menor la major visibilitat que aquestes tecnologies ofereixen a cultures minoritàries com la nostra. El Diari de Balears Digital que avui encetam és una mostra palpable d'aquesta major visibilitat, ja que ultrapassa de llarg les limitacions, pel que fa a l'abast, que tenen les edicions de paper, ja que qualsevol persona que disposi d'accés a Internet podrà llegir l'avanç del diari a partir de la mitjanit, hora d'aquí. Aquest avanç es torna definitiu tan aviat com l'edició del diari quedi tancada.

Però l'edició digital no s'adreça només a aquelles persones que estiguin enfora de les Illes, ja que els primers beneficiats per la seva existència seran els lectors habituals. Progressivament, el diari digital s'adaptarà a les especificitats pròpies del seu mitjà de suport i transmissió, la qual cosa ja es pot percebre des d'un bon començament amb seccions com «Minut a minut» amb la qual es disposa ja d'una constant actualització de les notícies així com es vagin produint. Ens havien fet creure que la ràdio servia per donar la notícia en el moment que aquesta es produeix; que la televisió servia per mostrar-la i que els diaris tenien la funció d'explicar-la. Estic ben convençut que els diaris, i els diaris digitals en particular, estan destinats a assumir-ne també les dues primeres i, l'esperit d'aquesta secció, és una passa en aquesta direcció. Sense cap casta de dubte, la interactivitat és una de les característiques més específiques associades a Internet, fins al punt que és el primer mitjà de comunicació en el qual els receptors poden ser, a la vegada, emissors. És per això que, de mica en mica, està previst donar més protagonisme als lectors a través de l'edició digital. Ara mateix, ja des del principi, qualsevol lector pot fer arribar per correu electrònic les seves opinions a la redacció, només clicant sobre el botó corresponent que apareix en totes i cada una de les pàgines. La creació de fòrums de debat i activitats relacionades, desenvolupables totes en format virtual, també estan en la agenda del Diari de Balears Digital. En aquest sentit comptam, sobretot, amb la voluntat dels lectors. Per altra banda, la pàgina d'enllaços està destinada a facilitar un punt de partida per navegar en aquest immens espai que és Internet, pàgina que anirem ampliant dia a dia. En resum, l'edició digital que avui estrenam neix amb la voluntat de fer servir la gran flexibilitat que dóna el medi per fer arribar als lectors la informació amb l'agilitat, dinamisme, format i continguts que la tecnologia posa avui al nostre abast.

Vagi per endavant el meu convenciment que, per ara, res no podrà substituir el plaer de llegir, pàgina a pàgina, el Diari o un bon diari qualsevol assegut en una terrassa prenent un cafè o el que sigui. De fet, els que són molt càustics diuen que els diaris de paper no seran substituïts mai pels digitals, ja que aquests no serveixen per embolicar el berenar de l'endemà. Però ben igual que un bon dia els discs varen deixar de ser vinil, o que la televisió va tornar de color, l'empenta de la digitalització ofereix avui noves maneres d'estar informat, complementàries a les tradicionals. Amb aquesta edició digital, es vol posar a l'abast dels lectors del Diari de Balears aquesta onada de noves maneres de fer que, com és ben sabut, té abast universal. Que vagi de gust!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.