algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Cartes dels lectors

El nou maig del 68 espanyol
Molts estan desconcertats pels successos que s'estan donant a Madrid, Barcelona i moltes altres ciutats i pobles d'Espanya. Es demanen principalment dues coses:

1
) Qui hi ha darrere totes aquestes concentracions de joves, i no tan joves?

2
) Quines són les seves idees?

Davant tant desconcert, i per aconseguir una resposta raonable, no hi seria de més distanciar-nos amb perspectiva i recordar, històricament parlant, aquell famós maig del 68 francès.
La revolució del 68 no va ser organitzada per cap partit ni tampoc per cap altra organització. Senzillament, va ser l'explosió social d'una sèrie d'anhels col·lectius. Aquesta resposta, crec que també és vàlida pel que fa al nou "maig espanyol".

I abans de passar a respondre a la segona pregunta, m'agradaria recordar una cosa molt important: el maig del 68 francès es va aconseguir desmantellar per part del poder, quan el president De Gaulle va aconseguir escampar la putrefacta mentida que aquell moviment era "comunista". Avís per a desprevinguts: perquè, ara mateix, els mitjans de comunicació en mans de la plutocràcia parasitària estan difonent la mateixa difamació respecte al maig espanyol.

Passem a respondre la segona pregunta: quines idees tenen els concentrats del maig espanyol? Que ningú esperi alguna cosa sistematitzada. Precisament, els intents que s'estan fent per "sistematitzar" el moviment poden acabar pervertint-ho. Tornem al maig del 68: les idees d'aquella revolució es poden concretar en dos principis molt generals: en primer lloc: el pacifisme concretat en un no a la guerra de Vietnam; i en segon lloc, donar primacia a la llibertat individual per sobre de qualsevol moral imposada (i sempre, és clar, que no es molesti un altre).

Aquests principis generals varen ser, a posta, els que varen donar força al maig del 68 francès, així com a les seves rèpliques del moment. Una major concreció o sistematització hauria deixat moltes persones fora.
El maig espanyol, com ja ho va ser el maig francès, és una resposta general als problemes comuns de la societat: al maig francès la indignació davant una intolerant repressió moral i un bel·licisme dement, i en el maig espanyol el senzill fet que des de fa dècades els que tenen el poder (polítics i financers) han deixat de ser, o semblar, delegats de la societat per passar a dedicar-se exclusivament als seus propis interessos.

És així de senzill: els partits polítics, els bancs i els mitjans de comunicació van d'una banda (mirant únicament per ells mateixos), mentre que el poble va per un altre camí (en el qual el poder el maneja i fa les seves mangarrufes). Els ciutadans ja estan cansats i han dit prou! Això és tot.

Finalment, el meu consell als reunits a les places és que no intentin concretar massa les seves idees, si no volen que el moviment es perverteixi. El poder s'està impacientant per conèixer "de què van aquests", per enginyar alguna manera d'entrar i vendre'ls la moto. No cal caure en el parany.

És veritat que maig del 68 ja va passar i que alguns creuen equivocadament que res va ser aconseguit amb les
mobilitzacions. Però, la veritat és que gràcies a aquelles mobilitzacions es van acabar coses com que els joves haguessin d'arribar a casa a les 8 de l'horabaixa, prohibir els mètodes anticonceptius, etc. L'aconseguit no va ser poc. I si el maig espanyol servís perquè els polítics i poderosos en general tenguin més en compte els ciutadans, ja s'hauria aconseguit molt.
CARLES CERDÓ FERNÀNDEZ. Algaida.

Farmàcies,
recollida de firmes i
transport aeri
Des de la plataforma voldríem agrair l'adhesió del col·lectiu de farmacèutics de tota l'illa a les reivindicacions d'un transport aeri com necessita i es mereix Menorca. Una nova adhesió que denota una vegada més el descontent general sobre la situació del actual servei aeri. Ja són molts els col·lectius que s'hi han adherit, però voldríem fer especial menció a l'adhesió d'aquest, ja que els farmacèutics no sols reclamen un millora del transport aeri com la resta, sinó que s'han prestat voluntàriament a participar en la recollida de firmes per aconseguir aquest propòsit. Totes les farmàcies ja disposen de fulls de recollida de firmes per a tots aquells que encara no ho han fet i ho vulguin fer. En aquest moment ja són més de 17.000 les persones que han estampat la seva firma per un transport com toca per l'illa, però l'objectiu de la plataforma és arribar almenys a 20.000. Gràcies, farmàcies, per col·laborar amb la plataforma i ajudar a aconseguir la fita de 20.000 firmes per un transport aeri més just per Menorca i gràcies per totes les molèsties que això pugui ocasionar.
PLATAFORMA "EL TRANSPORT AERI OFEGA MENORCA". Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dissidents, fa mes de 12 anys

El maig de 1968 no va ser una moguda d'estudiants pijos. Es va produir en una fase ascendet que a la vegada va tenir grans mobilitzacions obreres amb ocupacions de fàbriques i importants conquestes salarials i de condicions de treball i d'estudi ara en regressió. Una revolta com aquella va canviar més el món que 20 anys de parlamentarisme. I ara estam en una regressió social. Per cert al menys entre els trotsquistes dirigents d'aquell moviment no s'han passat mai a la dreta com és el cas d'Alain Krivine del Nou Partit Anticapitalista a França, o de Daniel Ben Said (mort recentrment). La imbecilitat no aconseguirà mai esborrar la memòria perquè els documents d'aquells temps hi són. Altra cosa és que n'opinin analfabets polítics i manipuladors.

Valoració:6menosmas
Per JOHIERA, fa mes de 12 anys

Per favor! El maig francès va ser un moviment de pihos-yuppis universitaris fills de papà i els qui s'aprofitaren de la moguda, autoproclamats líders, varen acabar com a filòssofs de la dreta francesa més cavernícola.
Va ser una estafa a les il·lusions. No sé si ara passarà igual, però un poc de rigor!

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente