nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:
17°

Cartes dels lectors

Les absències, el senyor Capellà i el monument
Senyor Llorenç Capellà, en relació al seu article Les absències de dia cinc, voldria fer-li un parell de puntualitzacions:

1- Diu: "Memòria Històrica ha fet pública la relació de quaranta-cinc entitats que s'adhereixen al document de rebuig del monument de la Feixina. (...) de manera que hauran contribuït a fer més palès a la batlessa de Palma el malestar d'una part important del veïnatge". Moltes d'aquestes associacions no tenen res a veure amb la nostra ciutat, n'hi ha de Veneçuela, Colòmbia, d'un poble dit Aguilar de la Frontera -he hagut de consultar internet per saber on era- i d'altres associacions de la Península, que pressionen per decidir el que hem de fer, o no, i com ha de ser la fisonomia de la nostra ciutat. Moltes d'aquestes associacions creuen que el monument està fet al creuer Baleares i no a les víctimes.

2- Diu: "Curiosament, són més significatives les absències que les adhesions. Del món sindical crida l'atenció el silenci de CCOO". Ha pensat que tal vegada CCOO ha llegit el document en què Memòria Històrica demana, a la directora de l'Oficina per a las Víctimes de la Guerra Civil del Ministeri de Justícia, el següent: "(...) ante la negativa a retirar el monumento dedicado a la memoria del crucero de guerra franquista Baleares (...) exija al referido Ayuntamiento (de Palma) la retirada de la vía pública del monumento a la memoria del crucero Baleares, con la advertencia de que su incumplimiento (...) podría conllevar la pérdida de las subvenciones del plan estatal o Plan-E". Volen que ho resolgui Madrid, per què no ho podem resoldre aquí? El pla E dóna feina als aturats, què tenen a veure els aturats i els jocs de feina amb el monument? No es poden emprar els aturats per pressionar l'Ajuntament.

3- Diu: "Altra de les absències és la del PSOE, si tenim en compte que la Llei de memòria històrica que ordena la retirada del símbols feixistes no s'hauria aprovat sense els vots dels diputats socialistes". No sé el que pensen els socialistes, però certament s'han de retirar tots els símbols franquistes que té el monòlit, com diu la Llei de memòria històrica. S'ha de contextualitzar, com han fet a Felanitx amb el seu monument, han llevat totes les inscripcions i han posat una placa que diu: "A les víctimes de totes les guerres".

4- Diu: "Segons dB (edició de diumenge passat), Cort sembla decidit a mantenir el monument, cosa que pot provocar una decepció social". Tal vegada la decepció social seria que s'enderrocàs, si tenim en compte que la gent no vol destrucció, vol conservació, així ho varen posar de relleu les manifestacions de dia 24 d'octubre: a Palma amb l'eslògan "demolició ja del monument de la Feixina" varen aconseguir aplegar unes cinquanta persones en un municipi que té quasi 400 mil habitants; en canvi a la manifestació per la conservació de les casetes dels Capellans a Muro en varen reunir més de 300 persones i a sa Pobla per conservar i no destruir la cultura del foc de les nostres festes en varen reunir 2.500, el poble té tan sols 12 mil habitants. Està clar que la gent vol conservar història, patrimoni i cultura. Cinquanta persones volen esser la representació de la voluntat i pensament dels quasi un milió de mallorquins i dir el que s'ha de fer (?).

5- Diu: "El Baleares va ésser un vaixell de guerra feixista que entre altres heroïcitats va canonejar la població indefensa de Màlaga". Certament el Baleares tenia una missió destructiva i cruel, com tota la maquinària de guerra i per aquest motiu no té cap monument, com tampoc no ho tenen els avions que bombardejaren Guernica; els avions Tupovlev SB Katiuska que mataren més de cent persones civils a Cabra; els que venien a bombardejar la nostra ciutat matant civils, el cementeri està ple d'innocents, en trobareu làpides que ho recorden:"José Alemany y Seguí murió en Palma a consecuencia del bombardeo aéreo el día 28 de julio de 1936", "Juana Salas Oliver, víctima de bombardeo aéreo el 31 de mayo de 1937"...; tampoc el creuer Canarias, que tenia la mateixa missió cruel i assassina del Baleares, no té monument, els que sí que tenen monument a la Feixina són les víctimes d'una guerra que moriren tràgicament i que els seus cossos mai no seran recuperats per les seves famílies. Un poc de respecte a les víctimes i a les famílies.

6- Diu: "els menors d'edat que moriren en l'enfonsament no foren herois, sinó víctimes dels que els enaltien per dissimular el crim que acabaven de cometre". Té tota la raó i també els centenars de forçosos sense cap ideologia o contraris al règim, que callaven per salvar vida i família, eren víctimes i no els podem qualificar de feixistes, encara que la gran majoria de la tribulació ho fos, no els podem ficar tots al mateix sac, és un insult als d'allistament forçós.

7-Molta gent no s'atreveix a dir la seva per temor d'esser motiu de menyspreu i desqualificació per part de vostè, com ha intentat fer amb la senyora Fernández en un article barroer, no propi d'un escriptor.
Benet Bohigas i Moreno. Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Una cosa és defensar ses casetes des Capellans, a Muro, i una altra defensar un monument d'estètica i esperit feixista
Valoració:0menosmas
Per Marçal Isern, fa mes de 13 anys
Apreciat Sr.Bohigas.
Te tota la raó, li deman disculpes per haver-lo acusat de ser un dobberman de l'associació ARCA.
Ara bé, m'agradaria saber quina informació hem ocultat als nostres socis¿?, i per que ho hauriem de fer?. Si no te proves del que diu, millor callar. Qui ha manipulat i ocultat dades als seus socis és ARCA, que per cert ja li vaig comentar que algunes de les adhesions al seu manifest son falses, a més d'haver sigut presentades en un document oficial a Cort.
Crec en la democràcia i tant, per això lluito per eliminar el monuments Franquistes, no per contextualitzar-los ni mantenir-los al seu lloc, como si res hagués pasat. La cita despectiva als col·lectius que han donat suport al nostre manifest, és seva, jo tan sols l'he recollida al meu comentari. Li repeteixo que vostè dona suport per mantenir un monument a un règim que entre altres coses prohibi el dret lliure d'associació i la llibertat d'expressió, cosa que no li hagués permès a vostè fer un comentari contrari als dirigents Franquistes, per que entre altres coses haguès sigut jutjat i empresonat. No utilitzi les eines que li dona la democràcia per defensar els símbols de qui no creia amb la democràcia i que literalment l'assassina.
I finalment, no vol entrar en el joc de l'insult, però acusa als que no combreguem amb les seves "teories" de ser poc més que franquistes. Això no li permet a ningú i li exigeixo una rectificació pública.

De nou, li demano excuses per lo de "dobberman".
Atentament
Marçal Isern
Valoració:2menosmas
Per sila, fa mes de 13 anys
Corc, no identifiquis les persones pels seus familiars. Benet Bohigas ha escrit algunes cartes en aquest diari que són encomiables, ben raonades i de tarannà progressista. Anar a cercar parentel·la seva a no sé quin llibre per desacreditar-lo només acredita a qui ho fa.
Valoració:1menosmas
Per Martí Gené i Ramis, fa mes de 13 anys
Senyor Bohigues: no critiqueu en Llorenç Capellà, que té un historial prou gloriós, ni que sigui amb els articles que publica al diari de Balears, articles de combat que diuen les veritats amb lletres majúscules, sempre compromés amb el país, amb la gent del país i amb la història. No heu llegit, per ventura, el DICCIONARI VERMELL? Això sí que ho és un llibre!! Llegir aquest llibre i tomar el monument del Baleares hauria de ser tot u, si hi hagués vergonya política. Però resulta que la política que patim és la que varen voler els franquistes. Recordau que estam en "Transició". Quan arribarà la RUPTURA??? Quan arribarà el TRENCAMENT, amb totes les lletres i amb la boca grossa, que obri la porta a la democràcia vertadera i lliure de l'esclavatge dels feixistes, hereus del feixisme més violent?
Acabem amb el franquisme i esbuquem el nyarro de la Feixina al "crucero Baleares".
Valoració:4menosmas
Per Corc, fa mes de 13 anys
No serà aquest Bohigas parent d'aquell Emilio Bohigas Moreno totalmente afecto al Movimiento (franquista) ?. Pàgina 282 d'Els mallorquins de Franco, de Joan Mas Quetglas.
Si es així ja sabem quines són les motivacions i l'obstinació en matenir el monòlit feixista.
Valoració:1menosmas
Per Benet Bohigas, fa mes de 13 anys
Senyor Marçal: De totes les associacions a les que estic afiliat (4) no som res, ni xerro en nom de ningú. En canvi vostè és vocal de Memòria Històrica, i hauria de moderar el seu vocabulari, perquè deixa malament a l'associació que representa. Diu que jo som un dobberman, perquè don la meva opinió, no esperi que jo entri en el joc del insult. Si vostè creu en la democràcia, no amagui informació als seus associats, i només posi mig article, ja m'entén, això es el que feien en temps d'en Franco, o el que fan a Veneçuela.

El senyor Pere diu que jo manipul dades respecte al nombre de manifestants, les dades estan tretes del DBalears, li digui a ells.

En quant al senyor anònim G.E.D. no conti mentides ni s'inventi res, diu: “L'altre dia vaig anar a renovar el DNI i quan anava a fer-me les fotografies, just al davant de la policia, vaig veure el rètol de l'establiment. Des de la cantonada s'endevina el nyarro que proclama glòria a la marina espanyola, on fins fa pocs anys hi havia un mariner enfonsant-se fent la salutació romana. La botiga es diu Bohigas” Ni es veu cap monument, ni hi ha cap tenda amb un rètol que digui Bohigas ni res paregut, que vol treure vostè mentint?

S'hauria d'evitar aquesta nova lacra social que és la desqualificació, el insult i la mentida des de l'anonimat a traves de la xarxa d'Internet.
Tothom té dret a replica, i a dir la seva, emperò no a la desqualificació i al insult des de l'anonimat. Benet Bohigas
Valoració:0menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 13 anys
Sr.Bohigas, m'agradaria saber que és propi d'un escriptor? Defensar el feixisme i els monuments del feixisme? Es que ser un intel·lectual obliga a alguna cosa? Una persona no pot ser culte i al mateix temps crítica amb els qui manipulen? O és que tan sols si li van a favor, els comentaris dels intel·lectuals son vàlids?
Molts d'intel·lectuals van defensar el règim feixista, en Llorenç Capellà, en Joan Estelrich, en Josep Tous i Maroto, etc.etc.... les seves opinions sobre el feixisme son més o manco les mateixes que estan emprant vostès d'ARCA per defensar el feixisme que representa el monument de Sa Feixina.....i sincerament....quina és aquesta "majoria silencionsa" que per por no s'ha pronunciat? O és que no vivim en democracia a Espanya? Quina por a ser insultat? Que no hi ha jutjats a aquest país per defensar-se de les difamacions i les calumnies.......? La Sra. Fernández es va desacreditar totasoleta, no havia de menester ningú tan compromès amb les víctimes del feixisme, que a vostè i a ARCA li importen un rave, que li mostràs lo errada que anava.
Salut
GB
Valoració:3menosmas
Per fora mitges tintes, fora contextualitzacions, fa mes de 13 anys
Prou excues, esbuquem el feixisme! PSM i ARCA culpables!
Valoració:6menosmas
Per Joan A. Coll, fa mes de 13 anys
Sr. Bohigas, vull reiterar-vos el meu suport, per la vostra valentia i pel vostre criteri. Ni vostè ni jo som tenim res de feixista, i és certament desagradable que organitzacions desacomplexadament antimallorquines com el Círculo Balear facin renou pel seu compte per tal de mantenir el monument dempeus (jo particularment me´n guardaria de firmar cap tipus de document conjunt amb ells). Però deixar que això faci tòrcer un desitjable sentit d´objectivitat i de racionalitat en tot aquest debat seria un error encara és gros, i, de nou, donar una importància als antimallorquins que ni tenen ni es mereixen.
Valoració:-5menosmas
Per Marçal Isern, fa mes de 13 anys
En tan poc s'ha insultat tant. Menysprear als col·lectius que realment han signat el nostre manifest, pel fet de que son foranes de la nostra illa, és un argument xenòfob, digne dels que van erigir el monument de Sa Feixina. Crec realment que vostè ha de ser més "papista que el papa" i li he de reconèixer que esta fent la seva tasca de "dobberman" d'ARCA a la perfecció, sense que això s'ho prengui com un elogi, si no tan sols com l'exemple de que els socis d'una suposada associació "democràtica" (Nanda Ramón dixit) han de fer; defensar els monuments Franquistes i el Franquisme mateix. Per que arribat a aquestes altures, tan sols puc dir que tan sols els feixistes defensen els símbols Franquistes. Fer seves les paraules del diputat Joan Hughet del PP, en que feia menció als morts de Cabra, demostra que qualsevol disbarat és bo per defensar allò indefensable. Sap realment vostè, que va passar a Cabra? O és que han sentit no sap on que els Republicans van bombardejar el mercat, sense intentar aprofundir amb el tema? Més tòpics neofranquistes/revisionistes per defensar el Franquisme?
Li torn a repetir que l'insult i la mentida no son bons companys de viatge, per que al final les hemeroteques i els estudis seriosos sobre la guerra civil acaben posant a tothom al seu lloc. Crec sincerament que a vostè les víctimes de Cabra l'importen tant com les de Màlaga, Tarragona o Castelló, o sia no l'importen gens, per que tan sols son febles arguments victimaris per utilitzar una equidistància barroera i grollera, per tocar la fibra sensible dels lectors. Li comunic que el Club Nàutic de Cala Gamba, Pimeco i l'Arqueològica Lul·liana, han fet públics uns comunicats on desmenteixen que hagin donat suport al manifest pro monument Franquista, i si no pot visitar la plana web del C.N de Cala Gamba i descarregar-se el doc. on donen conta de la carta enviada a la batllessa Calvo, on afirme que ells no han donat suport al seu manifest, tot i que ARCA i la plataforma pro patrimoni van enviar el seu nom de manera fraudulenta a Cort, via registre municipal. Això al meu poble és falsejar dades i documents oficials. Bo seria que el C.N emprengués mesures legals contra ARCA per utilització fraudulenta del seu nom corporatiu.
Apa, sr.Bohigas, surti de la cova i atraquis a la llum de la veritat que quedarà enlluernat de tanta informació que hi trobarà.
Que tengui un bon dia i que les seves manipulacions no li deixin dormir. Si no fa cas als documents històrics, al manco faci cas a la seva consciència, si és que en te.
Marçal Isern
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente