algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Antich pot salvar les Fontanelles: vol fer-ho?

Manquen pocs dies, ara ja sí, perquè un bell paratge anomenat les Fontanelles sigui engolit per les màquines excavadores i la cobdícia, aquesta vegada en forma de macrocentre comercial. La darrera zona humida de Palma és ara mateix carn de voltor, i si no es produeix un cop d'efecte decidit patirà la mateixa dissort que un bon grapat d'espais naturals de l'illa que hem hagut d'oblidar per no viure constantment amb el cor estret. Tot i estar envoltat per un anell d'edificis i autopistes, les Fontanelles encara és un paisatge en majúscules, i aixopluga una biodiversitat única que cal protegir, malgrat que sigui en el darrer minut. No és simple retòrica conservacionista: l'aiguamoll de Palma és el darrer hàbitat del Limonium barceloi, una espècie vegetal irrepetible que no trobarem a cap altre lloc del planeta. Les salicòrnies, el canyet, les aigües salobroses? donen recer a multitud d'ocells sedentaris i migratoris al llarg del cicle anual. L'avifauna que s'hi ha catalogat els darrers anys inclou més de 130 espècies diferents, una mesura de la riquesa i l'elevada productivitat d'a-quest espai. Les Fontanelles ha tengut desenes d'oportunitats per ser protegida, però per alguna raó tèrbola mai s'han arribat a fer les passes necessàries per catalogar-la com el que és: un espai natural de primer ordre. Per quin poderós motiu hem de renunciar-hi? Per un altre Festival Park? Oferirà alguna cosa diferent a indígenes i turistes aquest nou monument a la uniformitat?

Els motius ambientals no són els únics, la Pimem fa anys que adverteix de les greus conseqüències que tendria el complex per al petit i mitjà comerç a una zona saturada d'oferta comercial. El macroprojecte (preveu construir 3.000 aparcaments!) també crearà noves necessitats de desplaçament i llavors haurem de pagar entre tots un nou carril a l'autopista de Llevant o un segon cinturó. Crida l'atenció l'actitud del PSOE de Palma, sempre contrari a la protecció amb algun pretext absurd. Mai han oferit cap excusa convincent del perquè s'hi oposen. Algun dia hauran d'explicar-ho, molt prest si es compleixen els pitjors pronòstics. Els darrers mesos el GOB, la plataforma veïnal per les Fontanelles i els representants del petit comerç, s'han reunit amb totes les administracions que poden impedir-ne la destrucció (Conselleria de Medi Ambient, Ordenació del Territori, Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca, Demarcació de Costes, Recursos Hídrics?). Totes s'han passat la pilota l'una a l'altra o han fet el sord de manera incomprensible, com si la cosa no anés amb ells.

L'única esperança és que Antich pegui un toc damunt la taula i doni ordres clares al seu Govern. El president va fer-nos saber que l'opció de construir l'hospital a Son Espases va haver-la de prendre amb el cor estret. Ara, té una gran oportunitat per alleugerir aquell mal o com a mínim no incrementar-lo, el seu i el de molta gent. Cal protegir les Fontanelles, i només pot fer-ho Francesc Antich. Vol fer-ho, president?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.