nubes dispersas
  • Màx: 19.43°
  • Mín: 12.82°
16°

Suspès el Ral·li de Lisboa a Dakar per la por d'Al Qaeda

Les amenaces de l'organització terrorista obliguen a suspendre per primera vegada el ral·li

Per primera vegada des que començà el 1979, no es disputarà el Dakar, l'aventura sobre rodes per excel·lència. L'assassinat de quatre turistes francesos, presumptament a mans de membres d'alguna de les ramificacions d'Al Qaeda, com també «les amenaces proferides contra la cursa per grups terroristes», han obligat l'organització del ral·li Lisboa-Dakar a prendre aquesta decisió dràstica, que respon a la falta de seguretat a Mauritània. No obstant això, l'Amaury Sport Organisation (ASO) emfasitzà que «el Dakar és un símbol i res no el pot destruir», i que «aquesta anul·lació no posa en dubte el seu futur».

Des del Ministeri d'Esports del Senegal han criticat la decisió, al·legant considerables pèrdues econòmiques i d'imatge per als països afectats.

Dijous, el Govern francès ja desaconsellà «fortament» que el trajecte passàs per Mauritània, després que el desembre passat hi fossin assassinats quatre turistes gals i tres militars mauritans, aquests darrers en circumstàncies encara sense aclarir. A més, la Direcció General de Seguretat Exterior, els serveis secrets gals, alertaren l'Executiu de François Fillon a mitjan mes passat sobre un possible atac d'Al Qaeda amb llançamíssils contra els participants de la prova a Mali i a Mauritània, segons una informació del president de l'Observatori Internacional sobre el Terrorisme, Roland Jacqard.

A aquests advertiments, l'expert en terrorisme n'hi afegí d'altres sobre la instal·lació d'una secció salafista que entrena kamikazes. Aquestes organitzacions serien formades per quatre companyies militaritzades dirigides per diversos emirs locals i amb instruments sofisticats.

En vista d'aquestes alertes, els organitzadors del Lisboa-Dakar prengueren ahir la decisió d'anul·lar aquesta edició del ral·li «després dels intercanvis de notícies amb el Govern francès i considerant les seves recomanacions fermes», informà l'ASO.

Per prendre aquesta decisió, s'han tingut en compte les «actuals tensions polítiques internacionals», especialment arran de «les amenaces proferides contra la cursa per grups terroristes». En aquest sentit, l'ASO explica que allò primordial en aquests moments és «garantir la seguretat de tots», tant de la població dels països part de l'itinerari, que hauria d'acabar com ja és costum a les platges del Senegal, com dels pilots i altres treballadors que viatgen seguint la competició i entre els quals figuren devers 2.500 persones. «L'ASO reafirma així que la seguretat no és, no ha estat i no serà mai un tema de debat en el si del ral·li Dakar».

L'ASO vol també condemnar «l'amenaça terrorista que ha afectat un any de feina, de compromís i de passió de tots els participants i dels diferents actors del ral·li més gran del món». Així mateix, i encara que referint-se tant a la «decepció general» com a les «dures conseqüències econòmiques» d'aquesta decisió dràstica, l'organització assenyala que «continuarem defensant els valors que guien els grans esdeveniments esportius i lluitant pel desenvolupament sostenible, per mitjà de les accions del Dakar, realitzades des de fa cinc anys a l'Àfrica Subsahariana amb SOS Sahel Internacional».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.