nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

Una gran explosió de llum, color i música mediterrània inauguren els Jocs de Palma 99

La cerimònia que dóna inici a la Universíada es desenvolupà sense cap dificultat

99416
Unes vint mil persones assistiren a la inauguració de la Universíada. FOTO: A.S.

Una cerimònia inaugural llarga, per ventura massa i tot, obrí de forma oficial la Universíada de Palma 1999. Els problemes de finançament, d'obres, quedaren enrere quan les campanes de la Seu, Santa Eulàlia, Sant Nicolau. Monti-sion, Santa Creu, Sant Bernat, Son Roca, Son Rapinya, la Vileta repicaren de vida, de festa... I començà la cerimònia amb l'aparició sobre la gesta de 500 siurells que es dirigien cap a l'element central del decorat: l'Illa.

Una vegada realitzat el descobriment del centre de l'Illa, on pujaren un grapat de voluntaris, aparegué un piano. Tomeu Prohens, vestit amb robes de mitjans del segle XIX, interpretà Una gota d'aigua de Chopin. I just en acabar les darreres notes, 500 balladors de ball de bot sortiren per distintes portes de l'estadi. Ballaren una dansa creada especialment per al moment: el bolero de Santa Maria.

Així, s'arriba a la primera actuació musical. Moreno i Hakim interpretaren una versió molt peculiar de Mediterráneo, de Joan Manuel Serrat. Aquest pròleg servirà perquè doni inici a la desfilada dels esportistes. Per ordre alfabètic, les delegacions de la totalitat dels països participants desfilaren, mentre que Espanya, com a país amfitrió, ho va fer el darrer.

Entre les autoritats presents a la llotja de Son Moix hi ha havia els esmentats ducs de Lugo, la infanta Elena i Jaime de Marichalar, acompanyats per Primo Nebiolo, president de la FISU; Joan Antoni Samaranch, president del Comitè Olímpic Internacional; i el secretari d'Estat per l'Esport, Francisco Villar. Per part de les autoritats locals, el president en funcions del Govern, Jaumet Matas; el batle Joan Fageda; la delegada del Govern, Catalina Cirer; els consellers Francesc Fiol i Manel Ferrer; Joan Huguet, president del Parlament "també en funcions"; Joan Huguet, Antoni Diéguez, president de la Comissió d'Esports del CIM, Antoni Roig (PSIB-PSOE); Margarita Nájera, batlessa de Calvià; i Llorenç Huguet, rector de la UIB. Destacà l'absència de Maria Antònia Munar, presidenta del CIM.

Amb els acords de l'obertura d'Un estiu a Mallorca "la cançó de la Universíada, quatre joves representant les quatre illes de les Balears i quatre voluntaris entraren a l'estadi portant la bandera de la FISU. S'il·luminà la zona del seu recorregut fins arribar al màstil principal on s'hissà la bandera. Des de l'escenari, la Coral Universitària de les Illes Balears i el baríton menorquí Joan Pons interpretaren el Gaudeamus Igitur.

Una vegada hissada la bandera i amb la música de fons d'Un Estiu a Mallorca, el futbolista manacorí del FC Barcelona entrà a l'estadi amb la flama dels Jocs. Ha arribat el moment d'encendre el pebeter. Quatre foners, des d'una plataforma situada enfront del pebeter, esperen ja l'arribada de la torxa i, amb gran solemnitat, llancen les pedres de foc. Els aplaudiments són unànimes i el pebeter pren sense problemes. Així, amb el pebeter encès i la bandera de la FISU al vent, un participant i un àrbitre, en representació de tots els esportistes, fan el jurament atlètic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.