algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Teràpia de gols

La lliga Tots feim futbol ha convertit l'esport rei en una eina terapèutica per millorar la integració i la feina per a la rehabilitació dels ususaris dels diferents centres d'assistència que hi participen

"El futbol és un mitjà magnífic per fer qualque cosa bona". Així definí l’esport rei fa poc més de mig any Peter Kenyon, director general del Chelsea, en una reunió de la FIFA per parlar de la "responsabilitat social" del futbol. Segur que aquesta idea ja rondava pel cap de Quim García de Castrillón, terapeuta ocupacional, quan fa un parell d’anys decidí incorporar la pràctica d’aquest esport com a part de la teràpia dins la unitat comunitària de rehabilitació de Son Gibert, a Palma, on reben atenció persones amb malalties mentals. L’experiència, que començà de manera modesta i amb pocs participants, s’ha convertit en poc temps en tot un èxit, fins a derivar en una competició que engloba vuit centres de rehabilitació de diferent índole i de tot Mallorca, la lliga Tots feim futbol.

Els artífexs d’aquesta iniciativa, Quim García i el treballador social Marcel Escribano, poden parlar avui amb orgull dels bons resultats que el campionat Tots feim futbol aporta als usuaris del programa de rehabilitació que hi participen. A la UCR de Son Gibert són, en la seva majoria, joves d’entre 20 i 35 anys que han patit un brot psicòtic i als quals s’ha diagnosticat una esquizofrènia, en un alt percentatge per consum de substàncies tòxiques. Els altres centres participants són la Comunitat terapèutica de Son Ribes; el SAPS (Servei d’Acollida i Promoció Sociolaboral) de l’alberg de Can Pere Antoni; Jovent; el SIAD (Servei d’Inserció i Atenció de Ciscapacitats, de la Coordinadora de minusvàlids); la comunitat terapèutica Ses Sitjoles, del Projecte Home a les Balears; la UCR d’Inca; i el Pinaret.

Quim García explica que s’han pogut veure "grans millores funcionals" en els pacients de la UCR de Son Gibert inscrits en aquesta activitat. Així, "l’objectiu és operar sobre moltes disfuncions que tenen els usuaris del servei arran de l’aïllament social, ja que alguns d’ells han estat tancats a casa dos o tres anys. També és una bona excusa per acostar el nostre servei als més joves, molts dels quals no solien jugar a futbol. Quan vénen aquí veuen que la gent que hi participa no és tan rara, i això ens serveix per parlar-los dels altres serveis que ofereix la unitat".

Un dels personatges clau en aquesta iniciativa ha estat Marcel Escribano. La seva arribada a la UCR de Son Gibert, fa un poc més d’un any, va ser cabdal perquè es passàs d’una activitat interna a englobar les vuit entitats que hi són presents actualment. Mitjançant els seus contactes amb la Comunitat terapèutica de Son Ribes, on ja havia fet feina, s’organitzà un partit entre els dos centres. "L’experiència va ser brutal –explica Marcel–, ja que la resposta dels nostres usuaris va ser molt positiva i, per als de Son Ribes, també va ser molt bona".

Neix la lliga Tots feim futbol

Després d’aquest partit, Quim i Marcel decidiren "anar per feina" i començaren a enviar correus electrònics a diferents centres, per saber si estarien interessats a organitzar un campionat. "Quedàrem molt sorpresos de veure que, al cap de només quinze dies, ja teníem deu respostes". Després d’elaborar una llista de les necessitats logístiques i materials que haurien de menester, es fixaren les regles bàsiques del torneig, finalment amb un format de vuit equips i que constaria d’una pretemporada i d’una lliga a doble partit. "Una de les característiques més importants de la competició és que els equips no han de ser formats només per usuaris. Establírem que hi havia d’haver un mínim del cinquanta per cent de pacients, però que la resta podia incloure amics i familiars seus, fet que ajuda molt a la seva integració i a la creació de lligams", manifesta Quim.

Quant a les necessitats materials i logístiques, en presentaren una llista a la Conselleria General d’Esports, el director general de la qual, Biel Gili, va ser el seu primer impulsor, "encara que al final no ens donaren gaire coses", reconeix Marcel. La lliga començà el 15 de setembre passat, abans que arribassin les ajudes perquè els equips dels diferents centres, que s’encarregaren de pagar-ne l’equipament, no podien esperar més per la il·lusió que els feia participar-hi, i continuarà fins a final d’any. Llavors, es coneixeran els 4 conjunts que disputaran la promoció pel títol d’un torneig en el qual tots són guanyadors pel simple fet de jugar. Per a més informació sobre Tots feim futbol, se’n pot visitar el fòrum a la plana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Quim Garcia de Castrillón Ramal, fa mes de 15 anys
Sens dubte aquestes activitats son les que ens fan continuar amb la nostre feina. En primer lloc agraïr l'enfoc normalitzador que es dona a la noticia, també remarcar el treball realitzat per la resta de companys i equips participants, així com el recolzament rebut per les diferents empreses i institucions ( Gesma, IME, DGE, Ajuntament, serveis socials, RCD Mallorca...) la nostre intenció és continuar amb aquesta iniciativa i poder seguir gaudint del suport dels mitjans de comunicació com vosaltres.

Atentament, gracís per tot:

Quim Gª de Castrillón
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente