Recopa d'Europa: El Mallorca trencà el cor escocès

El conjunt de Cúper aconseguí un valuós triomf contra el Heart, que deixa l'eliminatòria ben encaminada

35608

0 HEART: Rousset (1), McPherson (1), Ritchie (1), Pressley (1), Locke (2), Weir (1), Naysmith (1), McCann (1), Salvatori (2), Hamilton (1) i Adam (1).
Holmes (-) substituí Hamilton en el minut 82.
1 MALLORCA: Roa (2), Olaizola (2), Marcelino (3), Siviero (2), Miquel Soler (2), Engonga (2), Lauren (2), Stankovic (2), Arpón (2), Dani (2) i Ariel López (1).
Carlos Domínguez (1) substituí Ariel «Chupa» López en el minut 70 i Lluís Carreras (-) entrà per Stankovic en el minut 84 i Fernando Niño (-) suplí Óscar Arpón en el minut 87.

ÀRBITRE: Alfredo Trentalange (1) (Itàlia), auxiliat a les bandes per Luigi Medeot i Sergio Capozzi. Amonestà amb targeta groga els mallorquinistes Marcelino en el minut 53 i Stankovic en el minut 58.

0-1: minut 17, Ariel «Chupa» López recupera una pilota en zona d'atac i força un còrner. Stankovic treu des de la cantonada, Rousset no encerta a allunyar l'esfèric i Marcelino, en carrera, envia la pilota al fons de la porteria amb la panxa.

INCIDÈNCIES: El president del Reial Mallorca Guillem Reynés presencià el partit a la llotja amb el conseller delegat Mateu Alemany i alguns directius. Ventura Blach, director general d'Esports del Govern balear, i Miquel Dalmau, president d'honor del Reial Mallorca, també varen ser presents a la llotja d'Edimburg. El Mallorca jugà amb camiseta blanca i calçons negres.

Històric. El Reial Mallorca va escriure ahir la seva primera pàgina de la història europea del club. I ho va fer amb brillantor, ja que superà el Heart (0-1) i deixà la primera eliminatòria de la Recopa d'Europa ben encaminada.

El tècnic del Heart, Jim Jeffries, va fer una autèntica revolució en la seva alineació, en part obligat per les circumstàncies, però també pel respecte que li mereixia el Reial Mallorca. Aprofità els obligats canvis per presentar un plantejament més conservador del que és habitual en l'equip escocès. I és que el Reial Mallorca, malgrat debutar a Europa, imposava respecte, i quasi por, als escocesos. Cúper no revelà la incògnita fins al darrer moment i s'inclinà per mantenir l'habitual sistema de joc. Així, Óscar Arpón ocupà el lloc del lesionat Ibagaza, en funcions pràcticament idèntiques a les de l'argentí.

Tot i la pressió ambiental que provocaven els 16.000 espectadors que omplien l'estadi Tynescastle Park, el Mallorca va sortir sense complexos i intentant fer futbol de control. Era important tenir el control de la pilota i no deixar maniobrar els homes del centre del camp rival, i evitar així les perilloses centrades cap a l'interior de l'àrea. Així i tot, la primera oportunitat va ser per al Heart, quan Hamilton, en el minut quatre, xutà ras però Roa aturà l'esfèric sense dificultats. Però l'ocasió local va tenir rèplica amb rapidesa quan en el minut 11 Lauren centrà sobre l'àrea i Dani, en el segon pal, aconseguí rematar de cap, però la pilota sortí per la línia de fons. El Mallorca duia la iniciativa i el Heart es mostrava nerviós amb constants pèrdues de pilota en el centre del camp més per les imprecisions pròpies que per la pressió mallorquinista. I en el minut 17 arribà el gol mallorquinista. Ariel Chupa López robà una pilota en la zona d'atac escocesa i forçà el córner. Stankovic el va treure tancat i en el primer pal, on Rousset no encertà a rebutjar adequadament i Marcelino, que venia corrent, envià la pilota al fons de la xarxa amb la panxa.

El gol no va servir per canviar les coses. El Mallorca tenia majoritàriament el control de l'esfèric. Els escocesos intentaven pressionar el Mallorca i recuperar la pilota amb rapidesa per centrar cap a l'interior de l'àrea. Arpón no és Ibagaza, i molt menys Valerón, però complí sense gaires dificultats.

La pilota viatjava d'un costat a l'altre i el partit es disputava amb intensitat i duresa, però amb moltes imprecisions per un i altre equip, que no aconseguien arribar amb perill a la porteria rival. De fet, en la primera part només es poden destacar com a jugades perilloses un fort xut d'Adam en el minut 36, que Roa aturà sense dificultats, i un córner que va treure Stankovic en el darrer alè, però que Rousset neutralitzà amb dificultats.

El Heart "no podia succeir d'altra manera" reaccionà en els darrers moments i s'acostà en distintes ocasions a la porteria de Roa, però sense crear gaire perill.
En la segona part, les coses canviaren substancialment. Estava cantat que el Heart havia de reaccionar, cercà la porteria de Roa i pressionà constantment el Mallorca. I va ser així, i de quina manera, durant els primers minuts de la represa. El públic encara no s'havia tornat a seure quan Roa va haver de sortir amb contundència fins al límit de l'àrea gran per evitar la rematada de Hamilton. Dos minuts després, David Weir va disposar d'una clara ocasió en un xut des de fora de l'àrea, però envià la pilota per damunt el travesser.

La pressió continuava i en el minut 51 Roa hauria pogut ser amonestat, ja que pegà una colzada innecessària a McCann. L'àrbitre no ho va veure i el joc continuà malgrat les protestes escoceses. McPherson, en el minut 59, tingué la millor ocasió quan es va quedar sol davant Roa i no va saber resoldre la situació. El seu xut fluix va ser rebutjat pel porter mallorquinista a córner sense gaire dificultats. La pressió era constant i el Heart, fent honor al seu nom, atacava amb el cor esperonat pel seu públic i dirigit per l'italià Salvatori, que feia quilòmetres i quilòmetres sobre el terreny de joc. La defensa mallorquinista es veia obligada, especialment Marcelino, a jugar a fons. Qui també s'havia d'esforçar a fons, i en algunes ocasions s'extralimitava, era la línia defensiva dels locals que, malgrat la duresa de les seves entrades, no varen veure ni una sola cartolina admonitòria.

El domini territorial i la possessió de la pilota havien canviat de mans, ja que ara era el conjunt escocès qui controlava l'esfèric i el partit. L'ombra del perill, en qualsevol cas, no s'atracava amb massa claredat a la porteria de Roa. Tot i així, la porteria rondava massa a prop. Tal vegada per això, Héctor Cúper decidí que el minut 70 era el moment de fer un canvi ja habitual. Carlos substituí un inèdit López. La intenció era allunyar la pilota de la porteria mallorquinista aprofintant la rapidesa del petit davanter.

El Mallorca intentava fugir de l'embós i provava de llançar algun contracop com el que protagonitzà quan faltava un quart d'hora Stankovic. Els minuts anaven passant i el domini i la pressió del Heart no es traduïen en gol i, ni tan sols, en ocasions clares. Així, s'arribà al final amb mínim triomf del Reial Mallorca.