algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

És inevitable la desaparició de canals en català?

DBalears explica com afecta l'anomenat “divident digital” al mapa televisiu. Quins canals està previst que desapareguin i quins tenen garantida la seva continuïtat. També explica quines solucions hi ha per no perdre canals en català

9369

Quina és la situació actual del repartiment dels canals de TDT?

Actualment es mantenen els cinc múltiplex d'àmbit estatal, que asseguren l'arribada de 22 canals espanyols.

De moment disposam de dos múltiplex d'àmbit autonòmic. A través d'un rebíem, fins al novembre passat, TV3Cat, 3/24 i C33/Super3. Per l'altre rebíem IB3, IB3 HD i Canal 4. Des de novembre, els canals 3/24 i C33/Super3 s'han passat al múltiplex que ha de desaparèixer i la resta al que es manté.

A més a més, es mantenen el múltiplex insular per a Mallorca (amb dos canals a disposició del Consell que resten buits després del tancament de TVM, un per al Grup Serra i un per a Canal 4); un per a Menorca i un per a Eivissa i Formentera. I un múltiplex local per a cada una de les cinc àrees territorials de Mallorca, un per a tota l'illa de Menorca i un que abasta Eivissa i Formentera.

Per què s'han de fer canvis en aquest mapa?

Durant el 2014 es va posar en marxa un procés, anomenat “Divident digital”, pel qual els canals del servei de televisió 61 al 69 (banda de freqüències 790-862 MHz) deixaran d'utilitzar-se per tal que els ocupin els serveis de telefonia mòbil de quarta generació. D'aquesta manera es podrà introduir una nova tecnologia (LTE), i es podrà assegurar la cobertura de la banda ampla mòbil ultraràpida al 98% de la població.

Quan està previst que acabi aquest procés?

Aquesta transició hauria d'haver finalitzat abans de l'1 de gener de 2015, però es va allargar fins al 31 de març.

És inevitable la pèrdua d'un dels dos múltiplex del Govern Balear?

No. El Dividend digital significarà la utilització del canal 65 per als serveis de telefonia mòbil de quarta generació però la decisió del Govern espanyol d'eliminar un dels dos múltiplex autonòmics és política.

I a les Balears quin múltiplex desapareixerà?

El múltiplex que desapareixerà serà l'ubicat al canal 65, que actualment ocupen els canals 3/24 i C33/Super3.

Quines passes ha fet fins ara el Govern Bauzá?

Des de final del mes de setembre de 2014, els canals de la CCMA arriben als televisors de les Balears amb la meitat de qualitat que fins aleshores per ordres del vicepresident Gómez. També, seguint les ordres del vicepresident de Bauzá, s'han canviat d'ubicació diversos canals. S'han passat al múltiplex que ha de desaparèixer els canals 3/24 i C33/Super3, i IB3, IB3 HD i Canal 4 al que continua.

A partir d'aquí, què pot passar?

Si no canvien els plans del Govern Bauzá, aquests darrers dies els canals 3/24 i C33/Super3 desapareixeran.

No queda més remei que perdre canals en català per la posada en marxa del dividend digital?

Sí que hi ha solucions. Tal com ha proposat l'Obra Cultural Balear, es podria aplicar una solució molt senzilla i econòmica: aprofitar els dos canals que tenen els consells insulars (en el cas de Mallorca un dels dos l'ocupava la desapareguda TV de Mallorca) per passar-hi els canals que no càpiguen en un altre múltiplex.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per toca webs, fa mes de 9 anys

tots els canals analogics estan lliures

Valoració:-2menosmas
Per Antoni, fa mes de 9 anys

La millor solució és la que esmentau al darrer paràgraf, proposada per l'OCB

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente