algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Rere les passes d'Alcover

Una vintena de persones participen en una ruta guiada pels escenaris ciutadans del poeta mallorquí

Reviure part de la vida i vivències de Joan Alcover ((Mallorca, 1854 - 1926) és una de les activitats que l’Obra Cultural Balear organitzà ahir capvespre dins la quinzena Joan Alcover, amb motiu de l’obertura de l’Espai de Cultura ubicat a la casa natal del poeta.

Guiats per l’historiador Gaspar Valero, més de vint persones iniciaren una ruta de dues hores pels escenaris ciutadans del poeta i magistrat Joan Alcover.

El sus el donà la directora del recentment inaugurat Espai de Cultura Can Alcover, Elisenda Farré, a la casa natal del poeta al carrer de Sant Alonso número 24.

Les aturades
Tot seguit, el grup inicià el recorregut amb una primera aturada a l’escola on estudià el poeta, l’actual col·legi Monti-sion, antic Institut Balear. Allà Alcover es relacionà amb el que seria el seu company, amic i col·lega cultural, Miquel Costa i Llobera.

Una segona aturada, davant l’església de Santa Eulàlia, Valero informà els assistents de l’indret on el poeta fou batejat i on es dugué a terme el seu funeral. La comitiva s’aturà amb el grup també a Cort, "un espai que estava relacionat amb els centenars de discursos que Alcover féu, tant de nomenament de fills il·lustres com necrològiques, entre d’altres", assenyalà el guia. "D’entre els fills il·lustres que honorà Alcover amb les seves paraules, hi destaquen Miquel dels Sants Oliver, Costa i Llobera o Jeroni Obrador", afegí. Paradoxalment, Tous i Maroto realitzà el discurs pel nomenament com a fill il·lustre d’Alcover, "en castellà".

El Parlament de les Illes, lloc de trobada a l’època de les classes benestants i sala de lectura diària de la premsa d’Alcover, fou un altre dels punts d’aturada del grup, "on Alcover topà a l’època amb Josep Pla".

D’altra banda, l’Audiència, on treballava a diari el poeta, llicenciat en dret, estava situada a l’Almudaina, i Gaspar Valero repassà part del dia a dia del mallorquí davant d’aquest palau.

Can Avall i la plaça de la Reina en concret acollí el grup que contemplà l’escultura dedicada a Joan Alcover realitzada pel català Monegal en una plaça construïda per l’arquitecte Guillem Forteza el 1928, "dos anys després de la mort d’Alcover i en un règim polític complicat encapçalat per Primo de Rivera", apuntà Valero.

L’aturada més curiosa del capvespre fou davant del McDonald’s, "on al llarg de molt temps hi havia Can Tomeu, un dels antics cafès més típics de Palma" que, "malgrat que no era un punt d’aturada freqüent d’Alcover", sí havia gaudit de la seva presència en diverses tertúlies, trobades i homenatges. "El Cafè de la Pau, més conegut com Can Tomeu era un indret dinamitzador de la vida ciutadana", apuntà Valero. Just allà va començar la relació d’Alcover amb l’escriptor i pintor Santiago Rusiñol, "a qui el mallorquí dedicà El Cacic".

El monument a Antoni Maura a la plaça del Mercat o la placa commemorativa a La Balanguera, al Gran Hotel, foren altres dels punts on el grup recordà la figura i les petjades de Joan Alcover.

La ruta conclogué a les 20.00 hores amb una interessant visita a la casa natal del poeta i actual Espai de Cultura Can Alcover, des d’on partí el recorregut i on el mallorquí va mantenir, com a bon dinamitzador que era, més de vint anys de tertúlies literàries amb els seus coetanis.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.