algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
23°

Els llibres dels Premis Mallorca de Creació Literària 2022, disponibles per Sant Jordi

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha presidit aquest dimecres l’acte de presentació dels llibres dels Premis Mallorca de Creació Literària 2022 que ha tengut lloc als jardins del Centre de Cultura Sa Nostra amb la presència de les autores i autors de les obres guardonades, a més de la presidenta del Consell, Catalina Cladera, i del director insular de Política Lingüística, Lluís Segura.

Aquest dimecres ja s’han pogut fullejar els primers exemplars de Presagis, obra de Montserrat Butxaca en la categoria de poesia; Moros i Catalans, de Gabriel Ensenyat, distingit en la categoria d’assaig; Excavació profunda al marge del camí, premi en textos teatrals, d’Esteve Mulero; i la novel·la il·lustrada El bosc espès i el bosc frondós, de Marc Donet i Roser Cussó, que va guanyar el premi de literatura infantil.

En el seu discurs, la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat el fet que «quatre obres de qualitat reconeguda per jurats prestigiosos, que les varen considerar mereixedores del guardó, estaran disponibles aquest Sant Jordi» i ha explicat que «així, tancam el cicle que començàrem el desembre passat amb el lliurament dels premis, que tenen per objectiu impulsar la creació d’obres literàries en català, i que ara podem gaudir ja en forma de llibre».

Durant l’acte, els autors han agraït tant el reconeixement a les seves obres com les edicions que han fet l’Editorial Sargantana, sota el segell Galés, i Disset Edicions, que s’ha encarregat de l’obra guanyadora de la categoria de literatura infantil il·lustrada.

L’acte, que ha presentat la periodista Maria Martín, ha estat amenitzat amb l’actuació del grup Piolet Swing.

Les obres guadonades i els autors

Montserrat Butxaca Fernández (Puig-reig, 1962) és el Premi Mallorca de poesia 2022 amb l’obra Presagis. El jurat va valorar especialment el joc de construcció de les paraules i la bona elaboració de les imatges. Així mateix, es va apreciar l’equilibri de l’obra i la imaginació conceptual reflectida entorn de l’ésser. El guardó està dotat amb 15.000 euros.

El Premi Mallorca d’assaig 2022, dotat amb 19.000 euros, és per al text Moros i catalans de Gabriel Ensenyat (Andratx, 1961). El jurat va tenir en consideració l’interès d’aprofundir en les arrels musulmanes de Mallorca, una temàtica poc difosa fins ara. També es va valorar el moment en què es planteja aquest debat i l’arrelament cultural que té. Així mateix, el jurat va destacar el caràcter minuciós i ben documentat del text presentat.

Pel que fa al Premi Mallorca de textos teatrals 2022, el seu guanyador és Esteve Mulero (Martorell, 1991), qui ha rebut 10.000 euros. Del seu treball Excavació profunda al marge del camí, el jurat en va valorar l’elevada qualitat literària, la potència del llenguatge i el caràcter innovador de la proposta. L’obra representa una mirada original al tema de la memòria històrica i democràtica, i constitueix una reflexió profunda, crua i necessària sobre la tortura, la repressió i les dictadures.

El Premi Mallorca de literatura infantil il·lustrada 2022 és El bosc espès i el bosc frondós, de Roser Cussó (Barcelona, 1991) i Marc Donat (Barcelona, 1968). El jurat va tenir en compte el fet de ser un àlbum rodó, equilibrat i amb un missatge antibel·licista que cal reivindicar. Visualment té un estil conceptual molt atractiu, gràcies a les il·lustracions de Roser Cussó, i, d’altra banda, les paraules de Marc Donat transmeten valors conciliadors a través del sentit de l’humor, que afavoreixen l’empatia, la comunicació emocional i les relacions socials. Aquest premi està dotat amb 10.000 euros.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.