cielo claro
  • Màx: 19.98°
  • Mín: 13.54°
22°

'Ràbia', de Sebastià Alzamora, guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2022

Ràbia, del llucmajorer Sebastià Alzamora, ha guanyat el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2022. Així ho ha decidit el jurat independent de la sisena edició d’aquest premi, format per Oriol Izquierdo, Marta Pessarrodona, Xavier Pla, Neus Real i Marta Segarra. L’encarregat d’entregar el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada en llengua catalana ha estat el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i ha recordat que el sector literari és «un dels àmbits on el català creix, però és un dels pocs»: «hi ha molts àmbits on la llengua catalana pateix les conseqüències de tenir en Estat a la contra; per això des d’Òmnium dediquem la majoria de recursos a projectes concrets que promoguin la llengua i la cultura catalanes allà on és més estratègic» perquè «la cultura
catalana és creativa i ambiciosa com qualsevol altra, i allà on disposa de regnes pròpies per desenvolupar-se amb normalitat, el català és competitiu».

«Quan vaig acabar la novel·la vaig pensar ‘no sé si tindrà lectors’, no per fer modèstia, però pensava que era una història que, de tan petita, podia no cridar l’atenció», ha explicat Sebastià Alzamora, qui ha agraït al jurat el guardó i a Òmnium «la gran tasca que fa amb aquest premi». «No crec que la literatura ens protegeixi del mal, però sí que, d'alguna manera, ens compensa perquè ens permet intentar entendre», ha dit el guardonat. «Això és el que vaig intentar fer amb aquesta breu novel·la», ha admès: «a partir d’un fer que en principi és una anècdota, després em vaig adonar que la mort d’un animal, un ésser innocent, per un acte de violència, podia ser un punt de partida per parlar d’un seguit de qüestions que em preocupen molt».

Xavier Antich ha volgut agrair la gran feina dels tres finalistes per la literatura, i «per les tres meravelles que heu escrit», i la llengua catalanes i ha lloat les seves trajectòries. «La literatura catalana és una de les més potents i creatives d’Europa. Encara que tenim una llengua minoritzada, que no minoritària, la nostra literatura no ho és», ha dit el president d’Òmnium, que ha recordat que el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any és un guardó que reconeix la qualitat de l’obra publicada, «és el que existeix en cultures com aquelles a les que ens agradaria assemblar-nos, que atorguen a la literatura el valor social que realment hauria de tenir». El guardó també té com a objectiu prestigiar la literatura catalana que, com ha dit Antich, «també és una forma de treballar per la llengua catalana». «Contribuir a la difusió i la lectura a casa nostra, és treballar per una societat més culta i madura, més crítica i conscient, més rica en els seus imaginaris i, amb això, més capaç de fer front, col·lectivament, als reptes que ens imposa el món que ens toca de viure», ha assegurat Antich.

La valoració del jurat

El jurat format per Oriol Izquierdo, Marta Pessarrodona, Xavier Pla, Neus Real i Marta Segarra ha decidit atorgar el guardó a l’obra Ràbia de l’escriptor mallorquí perquè «sota una anècdota aparentment intranscendent, la novel·la de Sebastià Alzamora desplega una mirada nova sobre una realitat concreta que se supera a si mateixa per compondre un fresc del qual es desprèn una reflexió sobre la banalitat del mal». El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2022 està dotat de 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció, i el guanyador ha estat escollit entre tres obres finalistes: Ràbia, de Sebastià Alzamora (Proa), Al llac, de Maria Barbal (Columna) i Les altures, de Sebastià Portell (Empúries).

Sisena edició de Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any

El Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any és referent des del 2017 d’un dels objectius fundacionals de l’entitat: prestigiar les lletres catalanes. Va néixer amb l’ambició d’igualar-se a altres premis similars de literatura mundial i de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la seva traducció i revitalitzar el sector editorial.

Des de la primera edició d’aquest guardó, les novel·les guanyadores han estat: Els estranys (Raül Garrigasait), Aprendre a parlar amb les plantes (Marta Orriols), L’esperit del temps (Martí Domínguez), Boulder (Eva Baltasar) i Junil a les terres dels bàrbars (Joan-Lluís Lluís).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Maties, fa dervers d'un any
És el mateix Alzamora que va col·laborar activament amb el corrupte Jaume Matas?
Valoració:-6menosmas
Per Premi merescut, fa dervers d'un any
Molta enhorabona.
Valoració:6menosmas
Per Molt bé, fa dervers d'un any
Enhorabona, Sebastià.
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente