nubes dispersas
  • Màx: 17.62°
  • Mín: 8.69°
17°

Carles Duarte, president de la Institució Francesc de B. Moll, primer premi Ondras per la promoció de les llengües minoritàries

El poeta i lingüista Carles Duarte i Montserrat, president de la Institució Francesc de B. Moll, ha estat guardonat amb el primer premi Ondras de la Fondazione di Sardegna per la promoció de les llengües minoritàries.

El lliurament del guardó tendrà lloc el pròxim 8 d’octubre a Cagliari i Duarte comparteix aquest nou guardó amb William Cisilino, director de l’Agència de la Llengua Friulana; Rut Bernardi, experta en traducció i didàctica, per la seva contribució al ladí; i, a títol pòstum, el periodista i escritor Paolo Pillonca, per la seva feina en favor de la llengua sarda.

Carles Duarte ha estat el primer, entre el conjunt de personalitats que fan feina en favor del català -llengua que es parla a Sardenya, a la comarca de L’Alguer-, en ser distingit amb aquest guardó, per la seva carrera i obra. La Institució Francesc de B. Moll se sent reconeguda per extensió, en la persona del seu president, per la seva feina en la conservació i promoció del llegat del Diccionari català-valencià-balear, tasca titànica d’Antoni Maria Alcover i Francesc de B. Moll, de la culminació de la qual precisament es commemoren els 60 anys aquest 2022.

Carles Duarte (Barcelona, 1959). És cavaller de les Arts i les Lletres de la República francesa i Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Com a lingüista ha treballat amb els professors Joan Coromines, amb qui va col·laborar en el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, i Antoni M. Badia i Margarit, amb qui va escriure un manual de llenguatge administratiu. Ha publicat llibres de lingüística històrica, incloent-hi una Gramàtica històrica del català en tres volums amb Àlex Alsina, i de llenguatges d'especialitat. Com a poeta la seva obra ha merescut els premis Rosa Leveroni, Vila de Martorell, Crítica Serra d'Or i de la Crítica Catalana. Entre els seus llibres de poesia escau esmentar El silenci, El centre del temps, Tríptic hebreu o Alba del vespre. La seva poesia ha estat inclosa en antologies catalanes i internacionals. L’any 2015 es va publicar a França el llibre de Jad Hatem La Lumière, le Poème, la Mort. Sur Duarte et Vinyoli, editat l’any 2016 en català com La llum i la mort en la poesia de Carles Duarte i de Joan Vinyoli. Ha estat comissari de l’Any Badia i Margarit, vicepresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Ha dirigit i presidit la Fundació Carulla i va ser secretari general de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. A hores d’ara dirigeix la Institució Cultural del CIC.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
Personalmente creo que la pajarita sólo le queda bien a Inocencio Arias y Delbert Grady.
Pero, oye…
Hay salones repletos de fotos de 100x100 cm de niños de primera Comunión con pajarita.
🤷🏻‍♂️
Valoració:-1menosmas
Per M, fa dervers d'un any
La meva enhorabona.
Valoració:1menosmas
Per Marc, fa dervers d'un any
Algú recorda que en Duarte va ser un esquirol que va formar part dels jurats dels premis Ciutat de Palma quan, durant els govern del PP d'en Bauzà i n'Isern, l'AELC i l'OCB, entre d'altres, els varen fer el boicot perquè imposaven el bilingüisme? Quina peça, en Duarte!
Valoració:1menosmas
Per Alerta!, fa dervers d'un any
"el pròxim 8 d’octubre a Cagliari"

Càller (en sard Casteddu de Càlaris o simplement Casteddu, en italià Cagliari).
Valoració:1menosmas
Per Carles Duarte Montserrat, fa dervers d'un any
Molt agraït
Valoració:2menosmas
Per joan guasp, fa dervers d'un any
Moltes felicitacions, Carles!!!
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente