nubes
  • Màx:
  • Mín:

S'ha mort l'artista multidisciplinar i professor Joan Lacomba

Aquest dissabte, 21 de maig, ha mort, a Inca, Joan Lacomba Garcia, a l'edat de 87 anys.

Joan Lacomba (Palma, 1934) ha estat un exemple clar d’artista multidisciplinari; ha practicat el dibuix, pintura, escultura, gravats, instal·lacions, performances, va dirigir obres teatrals, va dissenyar escenografies i va fer estudis de llums.

Durant anys va exercir com a docent als instituts Joan Alcover, de Palma; Menéndez Pidal, d’Avilés; Berenguer d’Anoia, d’Inca, i Guillem Sagrera, de Palma.

S’ha reconegut l’obra i la trajectòria de Lacomba en distintes ocasions: amb el premi Francesc de Borja Moll del Govern, el premi Emili Darder de l’Obra Cultural Balear, el premi Ramon Llull del Govern, el premi de la II Gala de les Arts Escèniques del Consell de Mallorca i el premi Fra Miquel Gual de l’Obra Cultural Balear d'Inca. També l’han premiat en diversos certàmens de pintura i dibuix.

L’extensa producció pictòrica d’aquest artista inclou des de les obres inicials centrades en paisatges urbans, retrats o bodegons minimalistes, fins a l’etapa més consolidada i madura on destaquen les sèries: Ritmes, Reviscolaments, Fotopintura?, Sex, Terra i dona, Serres i serralades o Bestiari. A l’obra, s’hi poden reconèixer trets figuratius, abstracció gestual o surrealisme.

Ha exposat a Madrid, Barcelona, Ponferrada, Àvila, Oviedo, Avilés, San Francisco de Califòrnia i a nombrosos llocs de Mallorca i Menorca. La seva obra és a llocs tan variats com la Biblioteca Nacional (Madrid), la Diputació de Barcelona, el Museu de Managua, el museu d’art de sa Pobla, el Museu de l’Eròtica de Barcelona i els ajuntaments de Calvià i Alaró.

A l’obra escultòrica, hi trobam petites peces fetes amb deixalles de fustes i obres de gran format fetes amb formigó armat, com De la infantesa qui s’enfila, de la vellura qui se’n va a Selva, i Memòria contra la mort a Sant Llorenç des Cardassar.

Totes les instal·lacions i les performances s’han adaptat a cada entorn; en podem destacar: Enaltiment, a Palma, San Javier (Múrcia), Inca, Alaró i a Cala Sant Vicenç; Mans, mans, mans, peus, a Inca i Alaró; Les mans, els peus, el vi, Binissalem, a Palma i Xàbia (Alacant); Recordant Ramon i les víctimes de les guerres, a Inca; La memoria no durme, Avilés, La madonna dels que passen fam, a Inca i Palma; Recortes, Oviedo; Llibertat, igualtat, fraternitat, a Palma.

Durant l’any 2017 va realitzar la seva darrera instal·lació: envaSOS, on es denúncia l’abús excessiu dels envasos de plàstic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Company, fa 8 mesos
Descansa, Joan!
Valoració:1menosmas
Per Pere Sampol Mas, fa 8 mesos
Gran persona, intel·lectual i artista. Gràcies per tot Joan.
Valoració:5menosmas
Per joan guasp, fa 8 mesos
Gran artista i gran persona.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente