cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Les XII Jornades d'Estudis Locals de Manacor se centren en la vida i el folklore

199231

El Museu d’Història de Manacor acull aquest divendres, 13 de maig, i dissabte, 14 de maig, les XII Jornades d’Estudis Locals de Manacor amb el títol ‘Manacor: vida i folklore’.

Manacor compta amb una notable tradició en la realització d’estudis sobre la cultura popular i el folklore. «Nombroses persones de la nostra contrada s’han dedicat a l’estudi i la recuperació del patrimoni etnogràfic: la conservació del patrimoni rondallístic, l’estudi de les danses manacorines, l’anàlisi antropològica de les festes i dels costums de la pagesia, el recull de relats llegendaris, del cançoner, així com l’empremta que deixa aquest llegat cultural en el llenguatge, a través de la parla, del lèxic, de la toponímia, dels malnoms. Tot plegat ha suposat una recerca històrica i etnogràfica important i destacada», han explicat.

Amb la dotzena edició, l’Ajuntament de Manacor vol revifar l’interès per aquestes línies d’investigació i descobrir, o evidenciar, noves herències culturals que conformen la nostra idiosincràsia. Els canvis accelerats que caracteritzen la vida contemporània transformen els costums i afecten intensament la vida quotidiana. Es perden oficis, es retiren eines, es descarten indumentàries, s’abandona l’ús de determinades expressions, i els possibles informadors, testimonis d’aquests processos, clouen el seu cicle vital i s’emporten informacions que sovint no queden registrades en els documents. També la vida quotidiana conforma un patrimoni, genera uns relats, uns rituals, uns mites. Als hereus ens toca conèixer aquests mites i preservar-ne l'herència.

Etnografia, cultura popular i antropologia esdevenen els principals camps d’estudi d’aquesta convocatòria. Aquesta proposta no exclou, però, l’interès per aportacions que tractin sobre altres aspectes de la història o pertanyin a d’altres disciplines sempre que contribueixin al coneixement del nostre municipi.

Les Jornades s'adrecen a persones investigadores, docents, estudiants i a totes aquelles interessades en la temàtica local, i tendran lloc els dies 13 i 14 de maig de 2022 al Museu d’Història de Manacor, torre dels Enagistes.

L’Ajuntament de Manacor vol dedicar l’edició d’aquestes jornades a l’amic i col·laborador, el Dr. Sebastià Sansó Barceló, que ens va deixar el 10 de novembre de 2021. «La seva cabdal tasca investigadora, el seu rigor i la seva dedicació ens han permès conèixer de forma més propera els nostres avantpassats, els seus oficis, els seus noms i la seva activitat; el batec, si més no, d’un Manacor viu que perdurarà en els seus llibres com el seu record ho farà en la nostra memòria», han remarcat.

L’assistència a les jornades és gratuïta. Les persones interessades a assistir a la lectura de les comunicacions s’han d’inscriure a través de l’agenda cultural www.enviumanancor.cat

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Racistes, fa 9 mesos
Que es vegi un tablado flamenco a la foto només vol dir que no es coneixen els tablados. O també pot voler dir que no som tant diferents. O també que no en té ni idea de com eren i vivien els nostres padrins. Demanau als organitzadors de les jornades i vos faran cinc centims de la imatge.
Racisme i supremacisme en estat pur.
Valoració:0menosmas
Per @Racista lluquet, fa 9 mesos
La imatge té més de tablao flamenco que de folklore autènticament balear. De veres o no ?

O m´he de revisar les diòptries, o aquest Lluquet ja vol manipular a la seva manera.
Valoració:-1menosmas
Per Racista lluquet, fa 9 mesos
Ja ha aparegut el comentari racista de torn.
Valoració:-3menosmas
Per Lluc, fa 9 mesos
Aquesta foto sembla d´emigrants i no dels manacorins de la terra.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente