algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
18°

Gabriel Bibiloni reuneix 1.932 noms de famílies a 'Els cognoms de les Illes Balears'

196681

D’on ve el meu llinatge? De quines maneres s’ha escrit? Quin és el seu significat? La resposta a aquestes preguntes és al exhaustiu recull Els cognoms de les Illes Balears, del doctor en Filologia Romànica Gabriel Bibiloni, que reuneix 1.932 noms de família de l’arxipèlag, des de l’Edat Mitjana, quan es varen fixar, fins a mitjans del segle XX, quan es va començar a produir una aportació multitudinària de llinatges de l’exterior: 751 corresponen a aquells que encara els porten persones de les Illes, i 1.181 als ja desapareguts.

Com explica Gabriel Bibiloni a l’estudi preliminar, la immensa majoria dels llinatges de les Balears són d’origen català, en consonància amb el grup hegemònic de la immigració que es va produir arran de la conquesta de les Illes per la Corona d’Aragó, al segle XIII. A aquests s’hi afegeixen aquells que es varen formar a l’arxipèlag -autòctons- o bé d’altres procedències. A més, el present recull estableix una grafia normalitzada dels mateixos.

La presentació d’aquest nou volum tendrà lloc dimecres 30 a les 19 hores a la llibreria Embat (Passatge Particular Joan XXIII, Els Geranis, Palma), a càrrec del periodista i professor Antoni Janer i de l’autor. Inscripcions a info@embatllibres.com.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Gabriel Salleras Vicens, fa dervers d'un any
No es ver que a Mallorca no es digui "mot". Tota sa vida he sentit a dir "Esser es darrer mot des credo" i, a més, a le Rondalles surt l'expressió "Qui paralará o motará de pedra marbre tornará". D, altra banda a molts d'escrits d'escriptors o intelectuals mallorquins hi figura el vocable mot.
Valoració:1menosmas
Per TONI, fa dervers d'un any
Per Andrea,

Entenc perfectament el raonament d'en Tomeu, ja que:

- Aquí, a les Balears (especialment a Mallorca), els MALLORQUINS (no Catalans) deim; Quin és el teu llinatge ??? No deim "Quin és el teu cognom" ???

- I segon; Mai deim "mots".... deim PARAULES.

Ho entens reina ???

Que es poden dir i escriue ambdúes formes ??? Sí, cooooorrecte !!! Però a peu de carrer....els MALLORQUINS i MALLORQUINES no empram mai ni "mots" ni punyetes.

Salutacions i OPEN YOUR MIND !!!
Valoració:0menosmas
Per Tomeu, fa mes de 2 anys
Andreeta... Criatura.
Valoració:3menosmas
Per Andrea, fa mes de 2 anys
L'autor del llibre és lliure de triar els mots que creu convenients, i si ha optat per "cognoms" ningú no ha de fer-li els comptes.
Valoració:11menosmas
Per Tomeu, fa mes de 2 anys
Hauria d'haver posat "llinatges" i no "cognoms" al títol.
Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente