algo de nubes
  • Màx: 19.17°
  • Mín: 9.02°
19°

Polèmica envers el festival Literatura Expandida de Magaluf, acusat de 'culturewashing'

El Literatura Expandida a Magaluf és un festival impulsat per Rata Corner i INNSiDE by Meliá que aspira a «acostar la cultura a nous públics, expandint els seus límits, tant espacials, com conceptuals».

Escriptores, artistes, músics i agents culturals es trobaran al rooftop de l’INNSiDE Calvià Beach del 1r al 3 d’octubre per a compartir la seva feina i les seves reflexions a través de taules rodones, conferències, concerts i intervencions artístiques.

«Un cap de setmana ple d’experiències lligades a la literatura, els llibres, l’art i la música, que desafiaran els límits dels espais habituals destinats a la cultura. Una ruta en catamarà, balcons literaris, recitals, experiències gastronòmiques … a un lloc tan insòlit, com necessari: Magaluf. Creiem en la cultura com a motor de canvi, de transformació i volem expandir-la més enllà dels seus límits», així descriuen la nova iniciativa.

No obstant això, un grup de persones s'ha posicionat en contra d'aquest festival i ha demanat mitjançant les xarxes socials que se li faci boicot. «Boicot ontra aquest intent de blanquejar a través de la cultura les dinàmiques extractives i les empreses que, com Meliá, estan devastant Mallorca. Prou simulacions i prou usar la cultura com a reclam turístic», han reclamat.

A més, demanen que Rata Corner i Mallorca Literària s'ho repensin i es desmarquin del Festival Literatura Expandida a Magaluf. «Qui estima la cultura no la converteix en souvenir. Qui estima Mallorca no contribueix a la seva destrucció», han conclòs.

Per la seva banda, Rata Corner ha contestat a aquesta crida al boicot, també mitjançant les xarxes socials, i ha explicat que el festival és un projecte de Rata Corner i que després de mesos de feina compta amb el suport d'INNSiDE By Melià, l'Ajuntament de Calvià i la Fundació Mallorca Literària.

«Un festival literari i cultural gratuït organitzat per una llibreria independent que aconseguix el suport de l'empresa privada i les insitucions públiques (sense el que no es podria fer) i que neix amb l'objectiu d'apropar la cultura i la literatura a nous públics», han remarcat.

«Heu de saber que aquesta campanya de boicot que esteu fent, l'esteu fent a la nostra llibreria i a la feina que hem fet des de fa mesos per aconseguir reunir tots aquests escriptors i artistes un cap de setmana a Mallorca en un esdeveniment cultural gratuït i obert a tothom», han explicat.

A aquestes declaracions, el grup que proposa el boicot ha contestat que el boicot se'ls estan fent ells mateixos, «fent negocis amb la gent de Melià Hotels, que no necessita per res l'ajuda de diners públics per superar cap crisi en temps de Covid».

«Si impulsau projectes així, ja no podeu seguir dient que sou una llibreria "independent". Però potser podeu fer-vos enrere i desfer aquest despropòsit que de cultural, no en té res. Hi ha temps per rectificar», han dit a Rata Corner.

«D'altra banda, gratuït? Usar diners públics per a finançar campanyes de publicitat i rentada de cara dels hotelers? Nous públics? Quins nous públics? Els dofins que veuran passar el catamarà?», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Fatal, fa mes de 2 anys

Han sortit per televisio i en hi havia una que deia que "leer és sexi". Personalmet, no crec del que aquesta gent pugui escriure res sigui minimament sexual ni sensual.

Valoració:-1menosmas
Per Tiberi, fa mes de 2 anys

Ja sabem que en Miquel Ferrer té uns gens paterns molt fatxes i potser se li han encomanat. Naturalment, aquesta performance no és més que un exemple de colonialisme cultural i qualsevol que hi col·labori en serà còmplice (dit això, tampoc ho milloraria si hi convidassin individus com n'Alzamora o en Mesquida).

Valoració:-3menosmas
Per en catalá, fa mes de 2 anys

culturewashing, en catalá. Per favor:
O sigui: culturewashingment

Valoració:2menosmas
Per Dinamitzar Shagalluf, si senyor!, fa mes de 2 anys

Dinamitzar Shagalluf, si senyor!
Però si la gent ja llegeix prou (el wasap basta, oi?!).

Valoració:2menosmas
Per Ara anam!, fa mes de 2 anys

Tot té un denominador comú: subvencions, i més subvencions...
Uns dels càncers del sistema.
Quans d'abusos es fan sota la capa de la cultura...!

Valoració:2menosmas
Per Maria, fa mes de 2 anys

I aquest "grup de persones" qui és i per qui està dirigit? Que donin la cara, si fan un boicot, no?

Valoració:6menosmas
Per oi tal, fa mes de 2 anys

i tot per a defensar un sistema de 80 anys enrera, dels temps dels franquistes més bel.licosos ?
Em sembla bé el boicot a una mentida podrida per les intencions de tal festival.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente