algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

40 anys dels Cossiers de Son Sardina: la seva història en un llibre

187735

Illa Edicions ha publicat el llibre Els Cossiers de Son Sardina. 40 anys fent poble. L’obra es presentarà el 10 de setembre a la plaça de l’Església en plenes festes d’estiu de Son Sardina, just quan se celebren els 40 anys de l'inici d'aquesta tradició.

El treball ha estat dut a terme per tres investigadors: Josep Lluís Hernández, Elisabeth Ripoll i Dídac Martorell. A més, els tres participen de diferents maneres en el ball dels Cossiers de Son Sardina. El llibre compta amb un pròleg del folklorista Xisco Vallcaneras, qui ajudà el 1981 a crear els Cossiers de Son Sardina.

Aquest mes de setembre de 2021 es compleixen 40 anys de la seva implantació a la localitat de Son Sardina (Palma). Uns cossiers que tenen la seva particularitat: són les dones les que fan de cossieres a diferència d’altres pobles de Mallorca, on la presència femenina queda només representada per la figura de la dama. Fins i tot, hi ha pobles on aquest personatge és representat per un home (com en el cas de Montuïri i, fins fa poc, a Alaró). Aquest punt de diferència, en un moment en què es debat i reivindica la participació de la dona en els balls tradicionals dels cossiers, ha fet que siguin coneguts arreu de la geografia illenca i molt valorats, tal com ho demostren els 40 anys que fa que surten a ballar a les festes.

En aquest llibre se n’explica la creació, què signifiquen la festa i el ritual dels cossiers, quines han estat les diferents etapes que han viscut, etc. Però també hi trobam una anàlisi acurada dels balls i de les partitures, així com una important mostra d’annexos on hi podem consultar des del llistat de balladores fins a codis QR amb vídeos dels balls. Per acabar, tampoc hi falten les fotografies que acompanyen els textos, on podem veure les protagonistes d’aquesta història.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.