cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.09°

Catalina Martorell Fullana: «La primera lluita del feminisme a Mallorca és contra el clericalisme opressor de la dona»

Aquest passat divendres 20 d'agost s'ha celebrat la segona conferència del cicle sobre 'Revoltes i moviments socials a Mallorca', organitzat per l'àrea de cultura de l'Ajuntament de Montuïri amb Biel Mayol, regidor i historiador, com a motor i ànima d'aquestes trobades ja clàssiques en l'estiu.

La xerrada ha anat a càrrec de l'algaidina Catalina Martorell Fullana, doctora en Història, amb el títol 'Els orígens del feminisme a Mallorca'.

Martorell ha destacat una sèrie de fets i circumstàncies externes i internes que varen afavorir l'emergència d'un incipient moviment reivindicatiu dels drets de la dona a Mallorca entre el final del segle XIX i principi del XX.

El primer que ha destacat la historiadora Martorell és que els primers moviments feministes a Mallorca es localitzen en l'àmbit republicà.

És a partir de la revolució de setembre de 1868 quan sorgeix una nova ideologia que va aterrar a Mallorca a partir de l'esmentada revolució coneguda com La Gloriosa. A partir d'aquest moment s'aixequen les veus contra els poders tradicionals de l'antic règim, com ara, el clergat, la noblesa, l'alta burgesia i la monarquia.

A partir de l'exili de la reina Isabel II engega un nou període conegut com el sexenni democràtic o revolucionari on s'hi estableixen una sèrie de regles i reivindicacions bàsiques de perfil democràtic, com ara, la instauració del sufragi universal només per a homes que, més tard, a la República de 1933 s'estendrà a les dones, la llibertat de culte, d'associacions i d'impremta.

Ha remarcat Martorell que és a partir de la Constitució de 1869 i la visualització de l'enderrocament de l'estàtua de la reina Isabel II al Born de Palma quan es comença a prendre consciència de la reivindicació d'allunyar la dona de la influència de la religió catòlica com a causant de la ignorància i analfabetisme que es registra a Mallorca a finals del segle XIX arribant a la taxa del 90%.

És el moment de l'inici de projectes educatius integrant a la dona a finals del segle XIX amb dones que participen en els debats, en els ateneus, en les vagues i també com escriptores. Un període caracteritzat, també, per la reivindicació de drets i millores pels homes i dones per igual, postulats que defensen els socialistes utòpics, com ara, Charles Fourier que defensen la igualtat entre sexes, l'abolició del matrimoni i l'amor lliure, un nou cooperativisme i l'emancipació de la dona.

Martorell remarca com a dada important que la primera lluita feminista a Mallorca sorgeix a partir de l'oposició al clericalisme dominant i opressor nascut a les sagristies, també ha recordat que és un període d'emergència dels moviments obrers i anarquistes que afavoriren la presa de consciència a Mallorca de les classes populars, l'associacionisme i de la condició d'esclavatge a les colònies espanyoles.

Ben aviat podreu escoltar la conferència completa a la ràdio Ona Mediterrània en el programa Ona Bon dia!

Toni Rotget

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ben cert, fa mes de 2 anys

Des del moment en que les dones no poden exercir el sacerdoci, ni ser papes, ja s'esta discriminant al sexe femení.
I és per aquest motiu, entre molts d'altres, que l'Església esta en retrocés a tot el món:Perque no se sap adaptar a les circunstàncies i continua aferrada a uns costums que ni son dogma de fe, ni tampoc s'ajusten a la doctrina de Crist i que fan molt de mal als fidels.
El Papa Francesc va proposar poder ordenar sacerdots a homes majors casats i tots els cardenals ultra-ortodoxes se li van tirar damunt.
I aquestes coses agraden als talibans. Però a les bones persones cristianes els esmussa.

Valoració:2menosmas
Per Llull, fa mes de 2 anys

Però ara té un fronts de lluita molt lloables. No ho oblideu.

Valoració:0menosmas
Per És ver, fa mes de 2 anys

Aquesta dona té raó, el bisbe Taltavull és va vacunar molt abans que les monges.

Valoració:2menosmas
Per I tant, fa mes de 2 anys

La Iglesia solo ha ensalzado a la virgen María, y a determinadas mujeres, pero solo cuando han fallecido, pero a las mujeres terrenales siempre las ha tenido como el peón de brega, que sirve para todo, pero que no sube ni un solo peldaño.
Esto por lo que hace mención a las mujeres. En cuanto a lo que predican, es un acto de fe que cabe creer, o no.

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente