algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Laura Gost, Josep Maria Fulquet, Pere Perelló Nomdedéu i Joan Duran, guardonats amb els premis Pare Colom 2021

Passen uns minuts de les 21.00 hores d'aquest dissabte 24 de juliol, i tot està llest per començar el lliurament dels Premis Literaris Pare Colom 2021, a Inca. Al marc incomparable del Claustre de Sant Domingo i amb dues mestresses de cerimònies excepcionals: Alice Weber, regidora de l'àrea de Cultura i Normalització lingüística de l'Ajuntament d'Inca i, Maria Muntaner, editora de Lleonard Muntaner, editorial promotora d'aquests premis. Entre els assistents a l'acte, hi ha el batle d'Inca, Virgili Moreno, diversos regidors del consistori inquer, els guanyadors dels premis i membres del jurat.

L'esdeveniment comença amb l'actuació de Maria Hein, acompanyada tan sols de la seva guitarra. Aquesta jove nascuda a Felanitx, a l'any 2003, és tota una promesa musical, cantautora mallorquina que traurà el seu primer disc el mes d'octubre. Interpreta dues cançons, 'Aquell mes de març' i 'Omplint un buit'.

Després de donar la benvinguda, Maria Muntaner diu que: «fa denou anys que s'iniciaren aquests premis a la ciutat d'Inca. Uns premis que començaren convocant-se en una sola modalitat i que, amb els anys, han acabat abraçant els tres gèneres literaris: poesia, narrativa i teatre. Uns premis que estimam i que hem vist créixer, any rere any, tant pel que fa al nombre d'obres que s'hi presenten com per la qualitat d'aquestes, i també, i això és important per a nosaltres, per la projecció que tenen a Mallorca, però també a la resta de territoris de parla catalana.»

Alice Weber afegeix que: «Per això, la nostra voluntat és i serà sempre la de seguir impulsant i consolidant aquests premis que porten el nom de l'il·lustre poeta i lingüista, pare Colom, i donar suport a una de les activitats que com ell, molts de nosaltres més estimem: el conreu de la nostra llengua escrita.»

Maria Muntaner continua dient que: «Enguany s'han presentat 201 originals, una gran quantitat d'obres, com ha estat habitual aquests darrers anys. Hem rebut 60 obres de narrativa, 105 de poesia i 36 de teatre. I, en alguns casos no ha estat senzill triar l'obra guanyadora. Els membres del jurat no ho han tengut fàcil perquè, i d'això n'hem d'estar ben contents, hi havia un bon grapat d'obres premiables. Estam parlant d'un total de 201 obres que testimonien com de vius són aquests premis literaris, convocats per a obres escrites en llengua catalana i que han arribat de molts racons del territori.»

Després d'agrair i demanar un fort aplaudiment pels membres del jurat, pels participants als premis, i per l'artista encarregada

d'amenitzar l'acte. Per donar a conèixer l'obra guanyadora de la modalitat de Poesia fan pujar a l'escenari els membres del jurat d'aquesta categoria present.

Alice Weber és la responsable de descobrir qui és el primer premiat o premiada: «Un cop reunit el jurat de poesia, constituït per la Sra. Montserrat Rodés Carbonell, guanyadora del premi de Poesia Pare Colom 2020; el Sr. Jaume C. Pons Alorda, escriptor; la Sra. Laia Martínez i López, escriptora; el Sr. Emili Sánchez-Rubio, escriptor; la Sra. Maria Muntaner, jo mateixa, com a presidenta, amb veu i sense vot; i la Sra. Margarita Adrover, tècnica de l'àrea de cultura, com a secretària, amb veu i sense vot; i havent dut a terme diferents seleccions de les obres presentades es decideix que l'obra guanyadora del premi Pare Colom de Poesia és la que duu per títol 'Domini Fosc'. Un cop oberta la plica, resulta que l'autor n'és el Sr. Josep Maria Fulquet. Recull el premi el mateix autor».

El guanyador, Josep Maria Fulquet, és un poeta, traductor i professor universitari. Va ser col·laborador habitual en el diari Avui i les revistes Trípodos, Ars Brevis i Núvol. Autor barceloní de diversos llibres, diu que està «molt orgullós per haver estat triat d'entre una participació molt nombrosa». El seu parlament és una defensa contundent de la llengua catalana. I ho acaba amb la lectura d'un poema.

Muntaner afegeix que: «El jurat també va prendre la decisió de reconèixer la vàlua d'una altra obra presentada, declarar-la finalista i recomanar-ne la publicació. És la que duu per títol ' Son Ets i Uts». Un cop oberta la plica resulta que l'autor n'és el Sr. Pere Perelló Nomdedéu, a qui demanam que pugi a dir-nos unes paraules.»

En acabar de parlar i de recitar uns poemes, el finalista del premi Pare Colom de poesia, Pere Perelló i Nomdedéu, escriptor i poeta de Palma, i llicenciat en Filosofia. Ha escrit sobre cultura, llibres i política a publicacions com l'Espira, Caràcters, Tribuna Mallorca, 40putes o Ara Balears. També coedità, amb Alícia Beltran, l'antologia de joves dones poetes Segle 21.

L'artista, Maria Hein, interpreta altres dues cançons, 'Setze voltes' i, 'No te veig', la seva primera cançó pròpia. Per donar pas a l'anunci del segon guanyador o guanyadora de la vetllada, és el torn de la modalitat de Narrativa, i demanen als membres del jurat presents que pugin a l'escenari.

Maria Muntaner anuncia que: «Un cop reunit el jurat constituït pel Sr. Sebastià Alzamora Martín, escriptor; el Sr. Lluís Maicas Socias, escriptor; el Sr. Pere J. Martorell Castelló, escriptor; el Sr. Pere Antoni Pons Tortella, escriptor i critic literari; jo mateixa com a editora; Alice Weber, regidora de cultura, com a presidenta, amb veu i sense vot; i Margalida Adrover, com a secretària, amb veu i sense vot, i havent dut a terme diferents seleccions de les obres presentades, es decideix que l'obra guanyadora és la que duu per títol Menjaràs Pols'. Un cop oberta la plica, resulta que l'autor n'és el Sr. Joan Duran. Recull el premi el mateix autor».

El guanyador del premi Pare Colom de narrativa, Joan Duran, és un escriptor de Sitges, i doctor en bioquímica. És un dels ideòlegs i directors de la Festa de Poesia a Sitges i el director dels muntatges poètics i científics Simbiopoesi. Fa un parlament i la lectura d'un fragment de la seva obra premiada. A continuació, Maria Hein, canta 'Estrès acumulat' i, 'Sa teva presència' per primera vegada en directe. Segueix el lliurament dels premis amb el darrer, el de la categoria de teatre. També fan pujar els membres del jurat presents a l'escenari.

Alice Weber dóna a conèixer l'obra guanyadora: «Un cop reunit el jurat de Teatre, constituït pel Sr. Miquel Mas i Fiol, guanyador del premi de teatre dels premis literaris Pare Colom 2020; el Sr. Bartomeu Amengual Morey, director del Teatre de Manacor; el Sr. Carles Cabrera Vilallonga, critic literari; el Sr. Josep Ramon Cerdà Mas, director del Teatre Principal de Palma i autor teatral; la Sra. Maria Muntaner González, editora, jo mateixa, com a presidenta, amb veu i sense vot; i la Sra. Margalida Adrover Cabrera, com a secretària, amb veu i sense vot, i havent dut a terme diferents seleccions de les obres presentades, es decideix que l'obra guanyadora és la que porta per títol: 'La Deliberació dels Escorpins'. I, un cop oberta la plica, es desvetla com a autora: la Sra. Laura Gost.»

La guanyadora, Laura Gost, és una escriptora de Sa Pobla, guionista i graduada en Comunicació. Amb només 28 anys ja ha escrit i publicat alguns relats breus i obres de teatre i és autora dels guions de diversos curtmetratges. L’any 2016 va guanyar el certamen Art Jove de Relat amb 'L’Escriptora de contes' i, el 2018, va recollir el Goya a Millor Curtmetratge d’Animació per 'Woody & Woody', del qual és la creadora i guionista. A finals de 2018 va rebre el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel atorgat per l’Obra Cultural Balear i, a començament de 2019, va ser la guanyadora del V Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears amb l’obra 'Seguí'.

Al seu parlament expressa que significa per a ella el que la seva obra, a la que descriu com una comèdia de sàtira suau, hagi resultat la premiada, desitjant que també es representi, com en les anteriors edicions.

Per acabar l'esdeveniment amb unes paraules del batle d'Inca, Virgili Moreno, qui agraeix l'assistència al lliurament dels premis literaris Pare Colom 2021; dóna l'enhorabona als premiats i la premiada. A més de ressaltar la implicació i compromís de l'Ajuntament d'Inca amb aquests premis i en aquesta dinovena edició. Per concloure diu que «La cultura ens fa lliures». I l'acte finalitza amb dues cançons més de Maria Hein, 'Els teus ulls davant la mar' i 'Idò un cafè'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.