nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

La 26a edició del festival Barnasants programa 11 concerts arreu de Mallorca

El duet Imaràntia conformat per Maria José Cardona i Miquel Brunet encetaran la 26a edició del festival Barnasants que preveu la celebració d'onze concerts arreu de Mallorca.

Aquesta edició consolida el caràcter confederal, amb la voluntat d’oferir una xarxa de més de 80 espais i 140 concerts arreu dels territoris de llengua i cultura catalanes. Fins a nou artistes mallorquins presentaran els treballs i novetats fora de Mallorca, entre els quals Maria del Mar Bonet, Tomeu Penya, Maria Jaume, Lluís Cabot o Clara Fiol.

La 26a edició del Barnasants arriba el proper mes d'abril a Mallorca i s’estendrà fins el mes de juliol, amb fins a 11 concerts, la majoria dels quals estrenes de nous treballs. Amb l’objectiu de consolidar el seu caràcter confederal i les complicitats establertes amb diferents organismes i agents d’un territori que comparteix llengua i cultura, el festival ha programat un any més concerts a les Illes Balears. A més, en aquesta nova edició, el 85% de la programació del Barnasants està formada per artistes o grups que actuen en llengua catalana.

Manacor ha acollit aquest dimarts la presentació de la 26 edició del festival amb la presència del director del Barnasants, Pere Camps; el batle de Manacor, Miquel Oliver; la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets; la batlessa de Porreres, Xisca Móra; la batlessa d’Esporles, Maria Ramon; el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Mateu Marcé; i els artistes Tomeu Penya i Clara Fiol.

Pere Camps ha remarcat que un dels objectius del Barnasants és «normalitzar que hi ha un mercat de 15 milions de persones europees» per a la música i la cultura en català. Camps ha volgut adreçar públicament un prec al nou conseller de cultura, Miquel Company, per demanar-li «que Govern de les Illes Balears i Barnasants puguem signar un conveni de col·laboració que doni estabilitat al projecte i eviti que es torni a produir el que va passar l’any passat», en referència a l’exclusió dels ajuts que l’IEB va fer a l’edició anterior de Barnasants.

En aquest sentit, el batle de Manacor ha apuntat la importància de la col·laboració entre entitats privades i públiques per «descentralitzar» l’oferta cultural i que aquesta arribi a la Part Forana. «El Barnasants explica tot el que som i volem mostrar; els Països Catalans són els nostres referents i les nostres accions», ha afegit Oliver. Per la seva banda, la vicepresidenta i consellera insular de Cultura, Bel Busquets, ha qualificat el festival de cançó d’autor de «projecte de país».


Programa

Imaràntia seran els encarregats d’inaugurar els concerts que conformen la programació del Barnasants a l’illa el pròxim 9 d’abril al Teatre Mar i Terra de Palma. Maria José Cardona i Miquel Brunet oferiran un espectacle en acústic on presentaran el seu nou –i segon– disc, inspirat a Formentera, amb temes que cerquen arribar al cor de la gent sense perdre l’essència.

Entre les presentacions de nous treballs també hi ha el concert que Joan Isaac i Carme Sansa oferiran el 24 d’abril a l’Auditori del Conservatori de Manacor.

El cantautor i l’actriu barcelonins han elaborat un espectacle de música i poesia que discorre per cançons dels set pecats capitals. Guiem Soldevila també presentarà el seu nou disc Metaphora al Barnasants, concretament al Teatre Mar i Terra el 30 d’abril. És el fruit de nous registres i atmosferes, elaborat al detall i amb una producció diferent de la dels anteriors àlbums.

Meritxell Gené (l’1 de maig al Claustre Manacor), Gemma Humet (el 22 de maig) i Eduard Iniesta (el 12 de juny), els dos últims a l’Auditori de Porreres, arriben amb l’estrena dels seus nous treballs. Gené fa immersió a Sa tanca d’allà dins, un àlbum artesanal que musica els poemes del seu llibre Després dels esbarzers (Pagès, 2020), amb un títol inspirat també en l’illa de Formentera. Humet presentarà Màtria (Satélite K, 2020), una acurada producció guardonada com a millor disc de cançó de l’any. I Iniesta toca el cel amb el desè àlbum, Trajecte animal (Discmedi, 2020), coproduït amb el guitarrista Dani Vega de Mishima.

També forma part de la llista d’espectacles del Barnasants a Mallorca el concert Ovidi 25, que és la recuperació del concert homenatge en record a l’alcoià Ovidi Montllor. L’espectacle arriba de la mà de Borja Penalba, Mireia Vives, David Caño, David Ferrnàndez i Toti Soler, i va inaugurar el festival en la passada edició coincidint amb la celebració dels 25 anys de la seva mort. Aquest espectacle es podrà veure al Claustre de Manacor el 19 de juny.

Finalment tancarà la programació la mallorquina Maria del Mar Bonet i el valencià Borja Penalba, amb la presentació del disc enregistrat en directe en plena pandèmia al Teatre Micalet de València, allà on el duet va actuar per primera vegada ara fa cinquanta anys.

Joan Isaac & Carme Sansa [PRESENTACIÓ NOU TREBALL]
Dissabte 24 d’Abril – Auditori del Conservatori de Manacor (Mallorca) – 19 h – Entrada lliure
Els set pecats capitals

El cantautor Joan Isaac i l’actriu Carme Sansa elaboren un espectacle de música i poesia que discorre per cançons dels set pecats capitals. Cada cançó d’Isaac arriba precedida de set poemes recitats per Sansa (Estellés, Marçal, Ángel González, Pere Quart, Rosselló-Pòrcel, Abelló i Aute), amb el suport del pianista Antoni-Olaf Sabater i la contrabaixista Queralt Camps.

Guiem Soldevila [PRESENTACIÓ NOU TREBALL]
Divendres, 30 d’abril –Teatre Mar i Terra Palma (Mallorca) –19h – 8/10€
Metaphora

El disc conceptual del menorquí és fruit de nous registres i atmosferes, elaborat al detall i amb una producció diferent de la dels seus anteriors. Després d’haver musicat diversos autors de la poesia catalana, especialment Ponç Pons amb Nura (Blau, 2011) i Amoramort (Blau, 2014), i després d’un disc tan personal com Fins demà o la propera metamorfosi (Satélite K, 2018), arriba el nou treball Metaphora (Satélite K, 2021), que parteix d’un recull de problemàtiques reals i actuals.

Meritxell Gené [PRESENTACIÓ NOU TREBALL]
Dissabte 1r de maig – Es Claustre Manacor (Mallorca) –19 h – Entrada Lliure
Sa tanca d’allà dins

La lleidatana fa immersió a Sa tanca d’allà dins, un àlbum artesanal que musica els poemes del seu llibre Després dels esbarzers (Pagès, 2020). L’àlbum és un recull de poemes personal nascut del delit de reviure el passat, gratar-lo, emmirallar-s’hi i guarir-se. Sense haver-ho previst gaire, l’energia, sovint fonda i atàvica, d’aquells poemes tan íntims ha empès uns versos que a poc a poc s’han anat desplegant musicalment en un nou disc.

Gemma Humet [PRESENTACIÓ NOU TREBALL]
Dissabte, 22 de maig – Auditori de Porreres (Mallorca) –19 h – 10/12€
Màtria

El quart àlbum de Gemma Humet, Màtria (Satélite K, 2020), és una acurada producció guardonada com a millor disc de cançó de l’any. El repertori consta de deu cançons en clau feminista i conté un so renovat que parteix de la barreja de caixa de ritmes i sintetitzadors amb melodies d’aire mediterrani damunt la seva càlida veu. A més, el nou disc de la pianista i cantautora vallesana ha estat produït per Jordi Casadesús (La iaia, Núria Graham).

Eduard Iniesta [PRESENTACIÓ NOU TREBALL]
Dissabte, 12 de juny – Auditori de Porreres (Mallorca) – 20 h – 10/12€
Trajecte animal

El cantant i guitarrista barceloní Eduard Iniesta toca el cel amb el desè àlbum, Trajecte animal (Discmedi, 2020), coproduït amb Dani Vega. Trajecte animal sona urbà i trencador, d’essència rockera i fet a quatre mans amb el seu germà Xavier. En aquest treball, el músic ha virat cap a un blues-rockcontundent i sofisticat, de veu gairebé parlada, coproduït per ell mateix i assistit pel també guitarrista Dani Vega (Mishima).

Ovidi 25
Dissabte, 19 de juny — Es Claustre Manacor (Mallorca) —19 h —Entrada Lliure
Mai se’n va, sempre és qui torna

Sí, això i així i sense saber-ho, va arrencar el dia que l’Ovidi va marxar de vacances i ens vam quedar muts enmig del carrer. Érem vailets desconcertats en un món ja injust i desigual; i sí, ja ocupàvem carrers contra la intempèrie. Això va continuar des de marges i tangents, sí, un 2006 quan, contra la llei del silenci i els planificadors de l’oblit, joves precaris van desbordar i omplir un Palau –el de la Música– per recordar l’obrer de la paraula d’Alcoi i desobeir l’absurd. Això va anat eixamplant-se, boca orella i gota a gota i pel desconcert de gestors i inquisidors, quan el 2015 l’Any Ovidi va esdevenir una xarxa arrelada d’actes col·lectius, retrobades compartides i resistències comunes: des de baix, mai des de dalt. I també: Ovidi3 havia de durar aleshores un dia i va mutar clandestí en Ovidi4 –gràcies, Mireia– i durant cinc anys arran de terra. Ja marxàvem, per poder tornar algun dia, i perquè estàvem més perduts que l’Ovidi a la transició del 1978 i perquè encara volem. I de sobte, tan lluny i tan a prop, ens plou aquest 2020 zapatista –el foc i la paraula–, que ens recorda i xiuxiueja que des del 1995, allà on anem, t'hi portem posat, Ovidi. Xops de memòria, molls de tu. Per dins i per fora. I encara dempeus. I tu sempre allà, en els moments bons –sí i sempre– però sobretot, contra tants moments dolents.


MARIA DEL MAR BONET I BORJA PENALBA [PRESENTACIÓ NOU TREBALL I COPRODUCCIÓ DEL BARNASANTS]
Diumenge 18 de juliol - Teatre Principal de Palma (Mallorca) – 19 h - 35 €

Presentació del disc enregistrat en directe a càrrec de la veu mallorquina Maria del Mar Bonet i el guitarrista valencià Borja Penalba, al costat d’Antonio Sánchez a les percussions. El duet, que va actuar per primera vegada junt s al Barnasants, protagonitzarà el tancament de la 26a edició del festival a Catalunya. Des de l’inici de la seva trajectòria, Bonet no ha deixat mai de cantar al País Valencià. L’any 1970 ja va actuar al Teatre Micalet de la capital valenciana, i és en aquest mateix espai on ara, al cap de cinquanta anys i al costat de Penalba, ha enregistrat un directe en plena pandèmia, demostrant que la cultura és segura. El repertori inclou cançons noves i inèdites, a més de revisitar el cançoner imprescindible de la mallorquina. Així doncs, de nou en format de trio presentaran una gira de recitals arreu del país. El llibre-CD en directe, Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba (Blau, 2020), es presentarà arreu dels Països Valencians.


PROGRAMACIÓ DE MALLORQUINS AL BARNASANTS
FORA DE MALLORCA
Pau Riba
Dissabte, 17 d’abril - Sala Cultura, Cinema (Formentera) – 20.30 h – Taquilla inversa
Concert antològic

Fa més d'una dècada que Pau Riba no trepitja els escenaris de l'illa que va veure néixer el disc "Jo, la donya i el gripau". De la mà del Barnasants torna amb un concert antològic que repassa l'univers poètic que neix al seu voltant i les cançons del seu repertori, tot repescant gripaus i reconciliació amb la natura en aquests temps de
pandèmia.

Maria Jaume
Divendres, 16 d’abril – Teatre des Born de Ciutadella (Menorca) – 19h – Taquilla inversa
Diumenge, 18 d’abril - Sala d’Audiències des Claustre de Maó (Menorca) – 19 h – Taquilla inversa
Fins a maig no revisc

La jove cantautora Maria Jaume, premiada al concurs Sona9, debuta amb el disc Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020). El primer àlbum de la mallorquina de només 20 anys ha estat produït pel reputat músic barceloní Pau Vallvé. Propera i sincera, crua i transparent, les seves composicions de sonoritat acústica estenen un pont entre les cantautores anglosaxones de factura contemporània i la fecunda escena pop balear més actual.

Lluís Cabot
Dissabte, 10 d’abril – Teadre des Born Ciutadella (Menorca) – 19 h – (preu per concretar)
Diumenge, 11 d’abril – Sala d’Audiències des Claustre de Maó (Menorca) – 19h – 12-15 €
Fernanda

El cantant del grup pop mallorquí Da Souza presenta el segon treball. El cantautor Lluís Cabot ha escrit un segon EP durant el confinament, Fernanda (Bankrobber, 2020), amb un viatge a l’arrel de les cançons.

Tomeu Penya [PRESENTACIÓ NOU TREBALL]
Dissabte, 17 d’abril – Auditori Barradas (L’Hospitalet de Llobregat) – 20 h –15 €
Natura

Després de tres dècades de trajectòria musical, Tomeu Penya no perd l’humor ni les ganes de continuar brindant cançons amb aire country. Natura (Blau, 2021) és un nou disc EP que respira naturalitat, no només per les seves l let res properes, ecologistes i reivindicatives, sinó també pels arranjaments simples i elegants que donen més presència a la seva veu i la seva personalitat. Sobre l’escenari es mostrarà un Tomeu Penya inspiradíssim amb el seu estil tan particular.

Entreveus i Victorí Planells
Dissabte, 24 d’abril – IES Josep Maria Quadrado Ciutadella (Menorca) – 19 H - (preu a concretar)
Diumenge, 25 d’abril - Es nou bar de Maó (Menorca) – 19 h – Taquilla inversa
En concert

El trio mallorquí, tres esplèndides veus entrellaçades que teixeixen polifonies, actuarà acompanyat per l’evissenc Victorí Planells, veu de la mítica banda Uc. Nascuts a Santanyí el 2005, Francesca Suau, Antònia Suau i Silke Hamann han navegat per la cançó popular mallorquina fent versions i musicant poetes illencs.

Marcel Pich [CONCERT ESPECIAL]
Diumenge 24 de gener – Casinet d’Hostafrancs (Barcelona) - 19.00h
Dissabte 20 de febrer – CCC Octubre (València) - 19.30h - 12/15 €
Diumenge 16 de maig – Es nou Bar Maó (Menorca) – 19.00h –Taquilla Inversa
Diumenge 20 de juny – l’Alguer
Marcel Pich canta Guillem d’Efak

El músic mallorquí Marcel Pich recupera el seu espectacle per commemorar el 25è aniversari de la mort del cantautor manacorí Guillem d’Efak. Un recull del repertori acompanyat d’anècdotes vitals revisitades pel cantautor mallorquí, que amb la guitarra elèctrica dota les cançons d’un caràcter més ambiental.

MARIA DEL MAR BONET I BORJA PENALBA [PRESENTACIÓ NOU TREBALL I COPRODUCCIÓ DEL BARNASANTS]
Diumenge 31 de gener – Teatre Joventut (L’Hospitalet de Llobregat)
Dissabte 20 i diumenge 21 de març – Teatre Micalet (València)
Diumenge 11 d’abril – Teatre Municipal de Balaguer
Diumenge 25 d’abril – Teatre Plaza de Castelldefels
Diumenge 18 – Teatre Principal de Palma

Presentació del disc enregistrat en directe a càrrec de la veu mallorquina Maria del Mar Bonet i el guitarrista valencià Borja Penalba, al costat d’Antonio Sánchez a les percussions. El duet, que va actuar per primera vegada junt s al Barnasants, protagonitzarà el tancament de la 26a edició del festival a Catalunya. Des de l’inici de la seva trajectòria, Bonet no ha deixat mai de cantar al País Valencià. L’any 1970 ja va actuar al Teatre Micalet de la capital valenciana, i és en aquest mateix espai on ara, al cap de cinquanta anys i al costat de Penalba, ha enregistrat un directe en plena pandèmia, demostrant que la cultura és segura. El repertori inclou cançons noves i inèdites, a més de revisitar el cançoner imprescindible de la mallorquina. Així doncs, de nou en format de trio presentaran una gira de recitals arreu del país. El llibre-CD en directe, Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba (Blau, 2020), es presentarà arreu dels Països Valencians.



Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.