algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
17°

Ha mort el poeta Joan Margarit

El poeta Joan Margarit ha mort a Sant Just Desvern als 82 anys d'edat, a causa d'una greu malaltia que li va ser diagnosticada fa menys d'un any, segons ha informat la família. Un poeta d'ofici arquitecte que va exercir totes dues vocacions amb la mateixa cura, responsabilitat i exigència.

Joan Margarit va néixer a Sanaüja l'11 de maig de 1938 a la comarca de la Segarra, en plena Guerra Civil.

Acabada la guerra i fins al 1948, la família canvià moltes vegades de domicili: Barcelona, Rubí, Figueres i Girona. De retorn a Barcelona, la família viu davant del Turó Park i Joan Margarit féu el batxillerat a l'Institut Ausiàs March, que aleshores estava situat al carrer Muntaner. L'any 1954 la família es traslladà a les illes Canàries i, des del 1956, Margarit passà els cursos acadèmics a Barcelona per estudiar arquitectura, al Col·legi Major Sant Jordi, on hi residí fins al 1961.

Margarit s'havia donat a conèixer com a poeta en castellà el 1963 i el 1965. Després d'un llarg parèntesi de deu anys, escrigué Crónica, publicat pel seu amic Joaquim Marco, director de la col·lecció Ocnos, de Barral Editores. A partir del 1980, inicià la seva obra poètica en català.

Des del 1975, Margarit i la seva família visqueren a Sant Just Desvern, on també hi ha l'estudi d'arquitectura que compartí amb Carles Buxadé, amic i soci, des del 1980. Des del 1968 fins a la seua mort l'any 2021 per causa d'un càncer, Margarit i Consarnau exercí de catedràtic de Càlcul d'estructures de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya.

L'any 1987, amb motiu del mil·lenari de Sant Just Desvern, l'Orfeó Enric Morera estrenà la seva Cantata de Sant Just.

El juny de 2008 fou guardonat amb el Premi Nacional de Literatura concedit per la Generalitat de Catalunya per la seva obra Casa de Misericòrdia, i l'octubre del mateix any, per aquest mateix poemari, amb el Premi Nacional de Poesia atorgat pel Ministeri de Cultura del Govern d'Espanya. El 2010 Margarit fou l'encarregat de fer el pregó de la festa major de Barcelona. En aquell pregó va parlar de les relacions entre Catalunya i Espanya tot exposant que havia arribat l'hora de «renunciar al tipus d'unió que fa segles va convenir a les dues parts» i respectar la independència catalana si finalment «volem que la nació esdevingui una Holanda, o una Dinamarca». També fou l'encarregat d'inaugurar el curs acadèmic 2010-2011 de la Universitat Pompeu Fabra.

El seu llibre de memòries, Per tenir casa cal guanyar la guerra, es va publicar el 2018. L'any següent va ser guardonat amb el Premi Cervantes. A causa de la pandèmia de la Covid-19, va rebre el premi el 21 de desembre de 2020 en una cerimònia privada amb els reis d'Espanya al Palauet Albéniz. Aquell mateix any havia publicat l'antologia Sense el dolor no hauríem estimat (Proa) i el volum Poètica (Empúries).

Abans de la seva mort, Margarit explicà que tenia intenció de publicar un llibre titulat Animal de bosc, de 65 poemes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pepeta, fa mes de 3 anys

Descansi en pau. 🙌

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente