nubes dispersas
  • Màx: 13°
  • Mín:
11°

El Consell declara BIC la col·lecció pictòrica 'El Món d’Ubú' i BC l’antiga fàbrica de Can Ribas

El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous la declaració de Bé d’Interès Cultural la sèrie de obres 'El món d’Ubú', de Joan Miró, i de Bé Cultural l’antiga fàbrica de Can Ribas de Palma. Així, la institució insular protegeix un dels conjunts més importants de l’obra de Miró i un dels pocs testimonis que resten dels conjunts fabrils que s’ubicaren al barri de la Soledat de Palma al llarg del segle XIX.

Pel que fa a Can Ribas, la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha defensat la declaració de Bé Catalogat així com la possibilitat de donar un ús a l’edifici, «que és la millor qualitat de protecció perquè tenir-lo protegit i no poder-lo usar seria un gran drama», ha dit la consellera en al·lusió al deteriorament que pateixen els edificis en desús.

La declaració de Bé Catalogat de Can Ribas al Ple es fa després d’haver tengut llum verda Ponència Tècnica i la Comissió Política de Patrimoni Històric. Així, es tendran en compte les al·legacions de l’Ajuntament que preveuen la possibilitat de reestructuració parcial dels forjats a condició que permeti la comprensió de l’espai original.

Pel que fa a la declaració de Bé d’Interès Cultural la sèrie de obres 'El món d’Ubú', la consellera ha destacat que és un conjunt artístic únic, tant pel que fa a la temàtica com per la qualitat de les obres. El personatge d’Ubú, creat pel dramaturg francès Alfred Jarry, va seduir Miró.

La col·lecció recull obres que l’artista va crear durant 30 anys sobre aquesta figura del rei tirà qui, per a Miró, era la representació del dictador Franco. A l’informe també es destaca que aquesta col·lecció «permet reconèixer les motivacions ideològiques i polítiques de l’artista en contra de la dictadura, el seu interès amb el món de l’escena, o part del seu procés creatiu a través de dibuixos preparatoris on, a més de l’espontaneïtat i inspiració, es pot veure el procés de reflexió i de creació de l’obra mironiana».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.