nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

[VÍDEO] L'Editorial Moll demana suport popular per a culminar una gran obra

L’Editorial Moll està a punt de culminar una fita històrica: editar el penúltim volum de l’Edició Comentada de les Rondaies Mallorquines. Per això, ha iniciat una campanya de micromecenatge mitjançant la plataforma Verkami. En haver assolit la xifra, s’enviarà el VIII volum a impremta dins el proper mes de desembre i es començarà a donar forma al darrer volum de la col·lecció.

L’edició completa permetrà materialitzar una fita històrica que permet redimensionar el valor de les obres més valuoses i representatives de la Renaixença insular; l’obra d’una vida i un dels grans tresors de Mallorca que es vol conservar.

Les rondalles arrepleguen una cultura popular de segles que es pot remuntar a la prehistòria mundial. Diversos lingüistes han equiparat les rondalles recollides per mossèn Antoni M. Alcover a la tasca de preservació que van dur a terme els germans Grimm, pares de la rondallística moderna: per aquesta raó, l’Aplec de Rondaies Mallorquines és considerat el corpus folklòric més extens i complet del sud d’Europa.

Durant 25 anys, Josep A. Grimalt, catedràtic emèrit a la Universitat de les Illes Balears, ha realitzat una important tasca de projecció exterior de la tradició literària de les Rondaies Mallorquines. Aquesta col·lecció constitueix una de les seves majors fites professionals, sumant-s’hi com a col·laborador Jaume Guiscafrè, professor titular i director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. Grimalt i Guiscafré són dues figures fonamentals en l’estudi actual del llegat de mossèn Antoni M. Alcover.

L’Edició Comentada destaca per la seva rellevància divulgativa perquè es fonamenta en una sòlida recerca científica i convida a descobrir textos poc accessibles, com les llibretes d’Alcover on feia les anotacions de les rondalles que li contaven els narradors; incorporen les anotacions originals i, a continuació, les rondalles tal i com les va escriure Antoni M. Alcover amb el seu llenguatge esponerós; un llenguatge que conserva tota la riquesa expressiva de la llengua catalana a Mallorca de finals del segle XIX. Un llegat a preservar que es vol llegar a les futures generacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Macià, fa mes de 3 anys

Però l'Editorial Moll no és propietat de la Institució Francesc de Borja Moll? No era aquesta entitat l'encarregada de continuar la tasca de l'Editorial Moll? Per què ara demanen doblers als ciutadans?

Valoració:5menosmas
Per Aturmeda, fa mes de 3 anys

Què esperen les conselleries de Cultura del Govrrn i del Consell a fer-se càrrec d'aquesta ajuda? Per a què serveixen els nostres imposts? Vergonya, cavallers!

Valoració:16menosmas
Per arrels, fa mes de 3 anys

És i ha de ser una obra imprescindible per a la cultura catalana i per a tots els que l´estimen. Segur que l´esforç popular l´ajudarà a reeixir i ser publicada per a gaudi de tots.
Molta força per a aquesta empresa. Endavant.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente