cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.32°
19°

Escarràs: «Entenem la música com a forma de militància, però amb això no basta»

El primer disc del grup mallorquí veurà la llum aquesta primavera

Escarràs

Escarràs llança el seu primer disc aquesta primavera. Sota el títol Vuit vents, el grup de joves parlen de tot allò que els preocupa com a joves mallorquins en l'actualitat: amistat, festa, lluita o l'amor. Al llarg de les 8 cançons que conformen el disc, s'hi pot trobar rumba, rock o ska. S'autodefineixen com a joves compromesos, ja que han participat o participen en diferents moviments socials. És per això, que entenen la música «com una forma de militància, però la nostra militància va més enllà de la música». Per a poder assumir les despeses del projecte, han posat en marxa un TotSuma. El grup ha comptat amb l'ajuda de Jaume Gelabert, de Tramuntana Estudis, on s'ha enregistrat i produït Vuit Vents. Per la seva banda, el dissenyador Jaume Vich ha estat l'encarregat del disseny del disc.

Com i quan sorgeix Escarràs?

Aquesta primavera farà dos anys i bàsicament ens vàrem conèixer arran del moviment estudiantil i altres moviments socials i a partir d'aquí vàrem decidir veure'ns per fer música i cada vegada vàrem anar afegint més instruments i també ens vàrem proposar començar a fer cançons pròpies. I a partir d'aquí diríem que ja ens vàrem consolidar com a grup. Tots teníem la idea de fer un grup, però primer volíem veure si ens enteníem i funcionàvem.

Us estrenau presentant el vostre primer projecte amb cançons pròpies. Com valorau aquesta primera experiència com a grup?

La primera experiència com a grup va ser pujar damunt un escenari, perquè molts de nosaltres no hi havíem pujat mai. I sobre el disc, ens feia molta il·lusió, també és vera que és més feina de la que ens pensàvem. Però en general, també creim que ha quedat bastant bé i a nivell de grup és una experiència que enriqueix molt.

El projecte es titula Vuit Vents. Per què?

Vàrem pensar aquest títol perquè som vuit membres del grup i cadascú de nosaltres és d'un indret diferent de Mallorca, on hi bufa un vent diferent. A més, el disc també té 8 cançons. Com que no es tracta d'un disc conceptual, vàrem pensar posar-li aquest títol que representa una mica més el grup que el contingut del projecte en si.

Com definiríeu l'estil musical de Vuit Vents?

No té un estil musical concret. Però sí que combina ska, rumba, rock i funky. Són cançons diferents amb estils diferents.

Segons el portal Via Sona, en el disc parlau de tot allò que us preocupa com a joves mallorquins. Quines són aquestes preocupacions?

Són preocupacions tant a nivell emocional i personal com preocupacions a nivell social i col·lectiu. Per exemple, una de les coses que ens preocupa és la pèrdua de la identitat de la societat mallorquina. També ens preocupa la massificació turística i veure que any rere any queden més trossos de terra per llaurar i, en canvi, se segueixen construint hotels. Un altre tema que també ens preocupa i en el disc en parlam és, el retorcés democràtic que estam vivint. Per tot això, ens consideram un grup compromès, però intentam no ser un grup pamfletari.

En els vostres directes heu combinat temes propis amb versions de grups com la Gossa Sorda, Obrint Pas o Zoo. Diríeu que són els vostres referents?

Sobretot la Gossa Sorda i Obrint Pas, Zoo no tant perquè és més nou. Però referents en trobam cada dia, n'hi ha molts. Però diríem que aquests dos han marcat una època. Sobre les cançons pròpies sempre havíem tengut clar que en volíem fer, però per començar ens vàrem dedicar més a fer versions per una qüestió més tècnica.

Teniu pensat fer una presentació del disc? O qualque circuit de concerts?

De moment tenim previst fer un concert de presentació i sí que en l'estiu feim comptes sortir a tocar.

Aquest dijous participau en el concert de presentació del nou disc de Xarxa. Com valorau el panorama musical mallorquí?

A poc a poc va avançant. És ver que aquí hi ha molts de grups que es dediquen més a fer versions per tocar a les revetlles, però de cada vegada hi ha més grups que surten amb la intenció de fer cançons pròpies. També és cert que grups amb cançons pròpies sempre n'hem tengut, però per ventura no han estat del més comercial i això sempre costa més. Nosaltres amb aquest disc també ens hem vist una mica amb aquesta dicotomia, entre fer allò que realment volem fer o adaptar-ho un poc per intentar arribar a una mica més de públic. Una cosa molt positiva és amb tots els grups que ens hem anat veient, hem vist que són molt conscients del panorama i coincidim que si no feim pinya i ens ajudam, serà molt difícil.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.