Una pregunta de l’examen de català de la selectivitat a Catalunya està comportant diferents queixes de pes. Tot ha sorgit per la relació que mantenen el Sebastià i la Marta, dos dels personatges centrals de l’obra ‘Terra baixa’ d’Àngel Guimerà. La polèmica ha sorgit tant a les xarxes socials com dels diferents examinats. A la pregunta es demanava que s’afirmés si era cert o fals que ambdós mantenien una relació amorosa.
Sobre aquesta obra de Guimerà
En Sebastià és un cacic que amb 30 anys acull la Marta, indigent i aleshores amb 14 anys, conduint a una relació secreta que inclou maltractaments psicològics. La nina entén que la relació no és correcta, però l’accepta per por i per la gratitud que li genera haver estat acollida per en Sebastià.
La respota dels joves
Per aquest motiu molts dels examinats van contestar ‘fals’ a la premissa, perquè consideraren que aquesta relació hauria de ser definida com abús sexual. Els examinadors, però, consideraven que l’opció correcta era ‘certa’.
Possible solució?
Alguns dels afectats han demanat que s’anul·li la pregunta, que tenia un valor de 0,1 punts.
Em direm de desbarats, un rera l'altra i sense aturar...
Tota aquesta postmodernitat el que fa es fer tornar els nostres joves, ben poc preparats amb allò fonamental, però ben fornits d'ideologia de gènere i no sé de qué mes.
A veure quan serà que entendrem la nostra cultura, dins la seva època i contexte; dins la tradició cristiana etc, etc.
Sempre dic el mateix: Mentre no lleveu dels instituts tot l'allau de pedagogs i psicopedogogs que formen els anomenats 'Departaments d'Orientació' i tornau a la formació bàsica: llegir, tornar a llegir, entendre la llengua i l'època, difícilment podreu estudiar res que tengui que veure amb les humanitats. Això sí: podreu estar tot el dia programant, fent el que ells diuen innovació...fum, buidor intel.lectual i més fum que, per altra banda, ens consta un dineral al contribuients per arribar al no res.