cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.12°

Pilar Arnau: «Sense Llompart Mallorca seria molt diferent»

La professora Pilar Arnau i Segarra és la coordinadora dels actes de l'Any Llompart. | M.R.P.

Les lletres mallorquines es vesteixen de gala aquest 2018. Enguany es commemora la figura del poeta i escriptor Josep Maria Llompart de la Peña (1925-1993) un dels grans referents de la cultura illenca de les darreres dècades. La professora Pilar Arnau i Segarra és la coordinadora dels actes commemoratius i ens explica a dBalears els detalls d'aquest Any Llompart.

-Per què cal reivindicar la figura de Llompart avui dia?
-Sense Llompart Mallorca seria molt diferent. A més de ser un gran poeta, l'escriptor propicià un gran impuls per a la recuperació de la identitat mallorquina.

-Quin és l'objectiu principal de l'Any Llompart?
-L'objectiu bàsic és donar a conèixer i divulgar la seva obra literària. A més, pretenem reivindicar la seva memòria i el seu inestimable llegat per a les generacions futures.

-Com va néixer i es va gestar el projecte?
-La iniciativa va sorgir de la societat civil. En concret, de l'Obra Cultural Balear (OCB) i del seu president, Jaume Mateu a més de Cèlia Riba, que establiren els contactes institucionals. Actualment hi participen el Govern, a través de la Conselleria de Cultura i la Conselleria d'Educació, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma que n'han fet una declaració institucional. No comptam amb un pressupost general, cada institució aporta els recursos que té disponibles, programa una sèrie d'actes i l'adapta a les seves necessitats.

-Quin és el seu paper com a coordinadora?
-A més de coordinar, el que faig és impulsar la realització d'actes arreu de Mallorca. Aquest mes hem realitzat una trobada molt important a Llucmajor, gràcies a la participació de l'agrupació local de l'OCB, que es pot considerar com un 'laboratori' de proves. Volem que la iniciativa arribi a tots els pobles. Dotze municipis s'hi ha mostrat interessats. En el cas de Llucmajor cal agrair la tasca del regidor Lluís Segura, per la bona acollida que ens va mostrar.

-Quins són alguns dels actes que fareu aquests mesos i que ens pugui avançar?
- El 9 de març farem una lectura dramatitzada de texts, a càrrec de Joan Manel Vadell, a la llibreria Quart Creixent de Palma. A Llucmajor, el 16 es farà una conferència i el 30 un concert. A més, dia 20 a Ciutat, es farà un acte molt potent de la regidoria de Cultura de Cort. També estan programats molts de recitals poètics, xerrades, concursos de 'booktubers', etc. Molts clubs de lectura de la xarxa de Biblioteques públiques també faran trobades sobre l'obra del poeta. A l'abril, coincidint amb Sant Jordi, viurem una autèntica 'primavera Llompart' amb la presentació de llibres, recitals i un combat de glossat.

-La Universitat de les Illes Balears (UIB) també s'hi ha implicat?
-I tant, la UIB hi participa a través del Departament de Filologia Catalana i durant la tardor es durà a terme un Congrés Internacional sobre la figura de l'escriptor mallorquí. Llompart també va ser un gran traductor i difusor de la literatura gallega i portuguesa. En aquest sentit, la Universitat de Santiago de Compostel·la ens ha enviat una sol·licitud per realitzar-hi actes.

-I la resta d'Illes?
- També! L'Institut Menorquí d'Estudis està molt interessat a acollir activitats de divulgació sobre l'obra i la figura humana del poeta.

-Partits polítics de dreta, com ara C's, s'han posicionat obertament en contra de la celebració institucional d'aquesta commemoració. Què en trobau?
-Tot plegat forma part d'una campanya dels partits de dretes i alguns grupuscles marginals que mostren la seva animadversió per la identitat mallorquina. Han mostrat una gran animositat contra Llompart, però li hauria pogut tocar a qualsevol altre.

-Quins trets de l'obra de Llompart destacaríeu?
-L'obra de l'escriptor és immensa, consta de poemaris, antologies, traduccions, obres d'història de la literatura, etc. Llompart va ser el primer estudiós que va sistematitzar la literatura de Mallorca. El filòleg i professor Joan Mas assegurà recentment que «tots som deutors de l'obra de Llompart». Entre els seus escrits de divulgació destaquen molts d'articles a revistes com 'Papeles de Son Armadans', 'Serra d'Or' o 'Lluc', així com molts d'escrits als suplements culturals d'Última Hora i Diario de Mallorca. Va fer moltes hores de ràdio per divulgar la cultura de l'illa i va participar en innumerables taules rodones, xerrades, presentacions de llibres, etc. Llompart era un home d'una gran generositat.

-I del seu vessant d'activista cultural?
-L'escriptor va presidir l'OCB des del 1978 fins al 1986. La seva etapa es va caracteritzar per la lluita per la recuperació i normalització social de llengua catalana. Sempre va ser un gran defensor del català de Mallorca, promovent-ne l'aprenentatge a través de cursos. Fou una figura cabdal en la recuperació de la identitat pròpia i els drets democràtics, participant activament en els moviments polítics dels darrers anys de la dictadura franquista i la transició.

-Ens diu alguna cosa d'actualitat la poesia de Llompart?
-La seva poesia pot ser molt actual i engrescadora. Un element de cabdal importància és la reedició de les seves obres, com ara 'Vocabulari Privat', així com l'edició de noves antologies poètiques.

- Amb quin aspecte de la personalitat de l'escriptor es quedaria?
-Sobretot amb el tracte personal. Destacaria la seva gran generositat humana que es cristal·litzà en una absoluta dedicació al seu poble. Llompart no sabia dir que no, d'aquí l'immens material de pròlegs, discursos, signatures de manifests, etc. Una gran generositat humana que va saber traslladar i viure col·lectivament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mary Shelley, fa mes de 6 anys

A poc a poc, l'any Llompart va esdevenint l'any Arnau!

Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente